«Menn gjør noe med det», er ordspillet Kreftforeningen tar i bruk for å belyse kreft hos menn. De skal også gjøre alvor av «Manndag».
Hele fire av fem menn svarer at de ikke har god kjennskap til symptomene på kreft, viser en undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra Kreftforeningen.
– Dette bekymrer oss veldig, spesielt når vi vet at menn har en høyere risiko både for å få og dø av kreft, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.
De fleste kreftformer rammer menn oftere enn kvinner. Det henger sammen med genetikk, biologi, livsstil og at menn oftere er utsatt for kreftfremkallende faktorer i jobben sin.
Framover skal Kreftforeningen bruke hver første mandag i måneden på å snakke til menn om kreft.
– Vi sier at vi tar Manndagen. Håpet vårt er at menn skal bli flinkere til å kjenne etter og gå til legen ved å øke kunnskapen deres om kreft, sier Ross.
Kreftforeningen har lang tradisjon for å sette søkelyset på menn og kreft i november. Tidligere år har du kanskje merket at unormalt mange menn går rundt med bart i november – selv utenfor Trondheim.
Barten – på engelsk «mustache» – pluss november har skapt «movember», som er en årlig kampanje for bevisstgjøring om menns helse.
Kreftforeningen har laget følgende sjekkliste for å følge med på om man kan ha kreftsymptomer:
1. Er det noe som har forandret seg i kroppen?
2. Har endringene vart i mer enn tre uker?
3. Hvis ja, er det på tide å ta en tur til legen.
De fleste endringene man kjenner i kroppen, er ufarlige. Men følgende signaler sier Kreftforeningen at du skal ta på alvor: Endringer i tarm og avføring, hovne og ømme testikler, endring i urin, symptomer fra prostata, hudforandringer på penis, kul og hoven lymfeknute, forandringer i brystene og smerter i kroppen.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!