Taliban gjør en betydelig innsats for å utslette kvinner fra det offentlige liv og usynliggjøre dem i samfunnet.

Hverken sees eller høres

Afghanistans minister for fremme av dyd og forebygging av laster, Khalid Hanafi, har kunngjort forbud mot at kvinner hører andre kvinners stemmer:

– Selv når en voksen kvinne ber og en annen kvinne går forbi, må hun ikke be så høyt at den andre kan høre det. 

Heller ikke bønn

En kvinnes stemme regnes som «awrah» – noe som betyr at den ikke skal høres i offentligheten – ifølge Hanafi.

– Når kvinner ikke har lov til å fremføre islamsk bønnerop, kan de heller ikke synge eller spille musikk. Hvordan skulle de kunne ha lov til å synge når de ikke engang har lov til å høre hverandres stemmer mens de ber? 

Allah vil hjelpe oss

Detaljene i Talibans nye avgjørelse er uklare, men ministeren sa at de nye reglene «vil bli gradvis implementert, og Allah vil hjelpe oss med hvert skritt vi tar».

Video fra Telegram

Siden Taliban kom gjenerobret makten i Afghanistan har de systematisk utslettet kvinner fra det offentlige liv med over 105 dekreter, påbud og ordrer som håndheves voldelig og vilkårlig gjennom fengsling, seksuelle overgrep, tortur og annen umenneskelig avstraffelse som steining og pisking. 

Må ikke snakke sammen

Det siste forbudet kan i praksis bety at kvinner blir utestengt fra å føre samtaler med hverandre. 

– Det er vanskelig å forestille seg at situasjonen kunne bli verre efterat Taliban i forrige måned forbød kvinners stemmer og ansikter i offentligheten, men vi ser at Talibans evne til å påføre kvinner skade ikke har grenser. Gjennom disse dekretene har Taliban etablert et system for kjønnsapartheid, sier Zohal Azra fra Australian Hazara Advocacy Network, til news.com.au.

Verden forholder seg taus

Zaki Haidari ved Amnesty International Australia, sier at verden «stort har sett forholdt seg taus» siden regimets første dager.

– Nu føler de at de har makt til å utslette kvinner helt og holdent fra det offentlige liv og samfunnet. De straffer kvinner metodisk og ser ut til å teste hvor langt de kan gå før verden reagerer.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.