En ny rapport fra NVE slår fast at avkastning til nettselskapene er posten som økte mest når nettleien skal bli dyrere de neste årene.

– Når nettleien i perioder utgjør den største delen av strømregningen til folk, er det ganske provoserende, sier Sofie Marhaug (R) til Nettavisen.

Nettleien har allerede blitt mye dyrere: Ca. 60 prosent siden før pandemien, og milliarder av dette går til utbytte til eierne.

Frem til 2030 skal kundenes regninger øke med ytterligere 11 milliarder kroner – før inflasjon.

Statnett får rekordstort utbytte i år. Staten vil hente ut 1660 millioner kroner fra nettselskapet – rundt 490 kroner per strømmåler. Det er en dobling fra året før, og mer enn fem ganger så mye som i 2022.

De vanlige nettselskapene går også godt og gir store utbytter til sine eiere. Ifølge bransjenettstedet Europower ble det i fjor utbetalt 2 milliarder kroner. Det var en økning fra de to foregående årene.

Energiminister Terje Aasland avviser imidlertid at det er noen sammenheng mellom nettleien og utbetaling av utbytte. Det handler om den tekniske måten regelverket er utformet på, noe som staten bruker til regelrett å villede kundene.

«Et solidarisk fellesskap». Det var beskrivelsen energiminister Terje Aasland brukte på nettleien fra Stortingets talerstol.

FrP ønsker å endre reguleringen av nettselskapene, slik at de «i større grad opererer etter selvkostprinsippet og ikke som utbyttemaskiner».

– Jeg er bekymret på strømkundenes vegne, både næringslivet og folk flest. Det virker ikke som man helt har tatt inn over seg hvor stor økningen kan bli både i nettleiekostnadene og strømprisen. Man undervurderer hvor stor byrde dette kan bli for mange, sier FrPs energipolitiske talsperson, Marius Nilsen.

NVE mener imidlertid at eierne har krav på avkastning.

– Nettselskapene har et rettslig krav på en rimelig avkastning på investert kapital. Avkastningsgrunnlaget er den bokførte verdien av selskapets anleggsmidler. Slik har det vært siden energiloven kom i 1990, avslutter direktør for NVEs avdeling Reguleringsmyndigheten for energi (RME), Tore Langset.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.