Wall Street Journal forteller at Elon Musk har snakket med Putin flere ganger siden sommeren 2022, dvs etter invasjonen. Det har avisen fra flere kilder, amerikanske, russiske og europeiske. Samtalene har dreid seg om personlige anliggender, business og geopolitiske spenninger.

Putin skal ha bedt Musk om ikke å aktivere Starlink over Taiwan, som en tjeneste til Xi Jinping. Det er ikke til Taiwans fordel.

Mens NTB utlegger kontakten til ufordel for Musk, som en som snakker med fienden, skriver Wall Street Journal at Musk åpner den døren Biden har lukket og det kan bli til fordel for Trump som har lovet å avslutte krigen så fort han får sjansen.

USA og dets allierte har isolert Putin de siste årene, men Musks dialog kan være et signal om at de har gjenopptatt kontakten med den russiske lederen, noe som forsterker Trumps uttrykte ønske om å inngå en avtale om store konfliktlinjer, som krigen i Ukraina.

Musks bakdør til Putin kan således være et fortrinn som Demokratene og deres medier vil gjøre alt for å diskreditere som forræderi. De har Russia collusion som tåkeslør i bakhånden. Det kan brukes til å mistenkeliggjøre enhver kontakt.

Men Biden har ikke snakket med Putin på to år. Det tyder på ytterst slett diplomatisk arbeid. I stedet for åpne linjer blir de klippet over en etter en.

Wall Street Journal har også sin dose med mistenkeliggjøring av Musk: Han nekter å innordene seg. Han vil føre sin egen utenrikspolitikk gjennom Starlink. Etter først å ha latt ukrainerne bruke tjenesten gratis etter invasjonen, ble Musk mer restriktiv. De fikk ikke bruke den til aktiv krigføring.

Ukrainerne påsto på sin side at russerne brukte Starlink, noe Musk svarte ikke var mulig.

Amerikanske myndigheter er ambivalent til Musk. De har gitt ham verdifulle kontrakter innen romfart. Musk er noe så sjeldent som en forretningsmann selv en stormakt ikke har råd til å bli uvenner med.

 

Elon Musk har pratet med Russlands president Vladimir Putin gjentatte ganger de siste to årene, sier flere kilder til den amerikanske avisa Wall Street Journal.

Samtalene har dreid seg om alt fra personlige saker til at Putin skal ha bedt Musk om ikke å aktivere sitt satellittbredbånd Starlink over Taiwan, skriver avisa.

Sistnevnte skulle fungere som en slags tjeneste til Kinas president Xi Jinping.

Musk, som eier flere store teknologiselskaper og er en av verdens rikeste, har knyttet tette bånd til amerikanske myndigheter gjennom kontrakter – også på områder der mye holdes fra offentligheten, som romprogrammet. Samtidig har han de siste månedene blitt stadig mer engasjert i presidentvalget på republikansk side.

Amerikansk etterretning har vært svært selektive om hvem de orienterer om Musks kontakter med den russiske presidenten, ifølge Wall Street Journal.

Milliardæren selv har ikke svart på forespørsler om kommentarer. Putins talsperson Dmitrij Peskov avviser fredag påstandene overfor Reuters, og sier presidenten og Musk kun har snakket sammen én gang. Denne samtalen skal ha handlet om romfart og skjedde før 2022. (NTB)

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.