Det hører med til sjeldenhetene at man hører en ordfører erklære politiske motstandere «full krig» for åpen mikrofon, men det gjorde ordfører i Lom, Kristian Frisvold (Bygdelista), mandag kveld.

Han sa han nå ville gå etter politikerne i Høyre, Ap og MDG personlig. Det er representantene i Fylkestinget som onsdag ventes å legge ned seks skoler i Innlandet, herunder to videregående skoler.

– Jeg har kontaktet journalister og bedt dem grave opp dritt på disse politikerne. Hvis de finner noe, vil det bli brukt, sa Frisvold på åpent møte.

Det er den slags tale som sist uke fikk fylkespolitikere til å kontakte PST pga. hets i sosiale medier.

– Hvis fylkespolitikerne har lik i skapet, så er det verst for dem. Jeg står ved det jeg sa i kommunestyret, sier Lom-ordfører Kristian Frisvold til NTB.

Han understreker at han kun vil bruke lovlige metoder når han snakker om å grave opp «all mulig dritt» om fylkespolitikerne etter at de har vedtatt å legge ned flere skoler og skolesteder i Innlandet.

– Men når fylkespolitikerne opptrer med en så total arroganse som i skolesaken, da får de tåle dette, sier han til NTB.

At politikken blir personlig, er noe som skjer, men det er sjelden at en folkevalgt tør å si det offentlig. Mediene går allerede bananas. Hvem skulle tro at opprøret ville komme fra Lom og Skjåk?

Men folk finner seg ikke i å bli «nedlagt» og sentralstyrt. Politikerne er vant til å skalte og valte med folks liv, men her er det en som sier ifra: Dette finner vi oss ikke i. Vi kommer til å bruke de midler vi har til rådighet.

Ifølge NRK er sikkerhetsavdelingen i fylkeskommunen varslet.

Tirsdag er det full streik:

Dagligvarebutikker, bakeri, sportsforretning og annen næringsvirksomhet i Lom stenger tirsdag i protest mot nedleggelser av skoler.

Ledere, ansatte og innbyggere drar heller til Hamar sammen med skoleelever for å protestere mot skolenedleggelsene, skriver Nationen.

– All virksomhet stenges ned utenom apotek, som er nødvendig for liv og helse. Jeg ringte en konkurrerende dagligvarebutikk, og de sa ja umiddelbart. Alle jeg ringte, sa ja med en gang, sier kjøpmann og initiativtaker Arnt Rune Vole til avisa.

Også bedrifter i nabokommuner som Skjåk og Flisa holder stengt. Minst to bedrifter på Flisa holder stengt, ifølge Glåmdalen.

Fjuken skriver at også flere bedrifter i Vågå vil holde stengt tirsdag. Lokalavisen omtalte nedstengningene i Lom og Skjåk allerede i forrige uke.

Saken avgjøres onsdag i Fylkestinget i Innlandet. Høyre, Arbeiderpartiet og MDG har foreslått å legge ned Dokka og Skarnes videregående skoler, samt skolestedene Dombås, Lom, Flisa og Sønsterud. (NTB)

PST koblet inn i skoledebatt i Innlandet

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.