Dagligvarebutikker, bakeri, sportsforretning og annen næringsvirksomhet i Lom stenger tirsdag i protest mot nedleggelser av skoler.

Det har oppstått massive protester flere småsteder etter at det ble kjent at flere skoler trues med nedleggelse på grunn av pengemangel kombinert med en nedgang i antall elever. Innlandet har 3500 færre elever på videregående skoler enn i 2013, og forventer en fortsatt nedgang.

Ledere, ansatte og innbyggere i Lom stenger ned, og drar heller til Hamar sammen med skoleelever for å protestere mot skolenedleggelsene, skriver Nationen.

– All virksomhet stenges ned utenom apotek som er nødvendig for liv og helse. Jeg ringte en konkurrerende dagligvarebutikk, og de sa ja umiddelbart. Alle jeg ringte sa ja med en gang, sier kjøpmann og initiativtaker Arnt Rune Vole til avisa.

Bakeriet på Lom er blant utsalgene som hoder stengt tirsdag. Foto: Google maps

Lignende reaksjoner oppleves også i nabokommunene Skjåk og Flisa. Minst to bedrifter på Flisa holder stengt, ifølge Glåmdalen.

Fargerike på Flisa er en av de som stenger butikken på tirsdag i protest mot skolenedleggelser. Det samme gjør Centrum Tekstil.

Fylkesutvalget har med et knapt flertall vedtatt å legge ned flere videregående skoler og skolesteder i Innlandet.

Med mindre det ikke blir sprekk i flertallet mellom Ap, Høyre og MDG vil det bli lagt ned to videregående skoler på Dokka og Skarnes. I tillegg risikerer fire skolesteder nedleggelse; Flisa og Sønsterud ved Solør videregående og Dombås og Lom ved Nord-Gudbrandsdal videregående. Onsdag skal den brennhete skolesaken avgjøres i fylkestinget i Innlandet.

Nedleggelser av skoler var tema for NRK Debatten 15. oktober.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.