Siden 2016 har 45.000 personer fått hjelp fra myndighetene til å dø, i Canada. Flere melder om «tilbud» fra leger, fremfor å opereres og behandles. 

I 2016 innførte Canada aktiv dødshjelp. I startfasen gjaldt det kun pasienter med uhelbredelige sykdommer som ALS eller aggressiv MS, eller kreft i siste stadium. Men etter hvert ble ordningen utvidet.

Ordningen fikk et eufemistisk navn, og et akronym: Medical Assistance in Dying (MAID).

Nå er det blitt en av de ledende dødsårsakene i Canada. Ifølge myndighetene selv er det 44.958 personer som har dødd som følge av MAID i perioden 2016-2022. Totalt står det for 4,1 prosent av alle dødsfall i Canada, og er den femte hyppigste grunnen til at folk dør.

Første år var det 1081 personer som fikk assistert selvmord. Men i 2022 hadde det økt til 13,241 personer.

LEGE-DØD: Dr. Ellen Wiebe i Canada forteller triumferende om å ha bistått i hundrevis av legeassisterte selvmord i en dokumentar på BBC.

Den største kategorien av pasienter som får innvilget assistert selvmord, er kreftpasienter. Men Canada har utvidet ordningen til å gjelde psykiske lidelser. Det har ført til kraftige reaksjoner, også blant legene – noe som har ført til at utvidelsen har blitt satt på vent.

Hvis du derimot har psykiske lidelser og en annen underliggende alvorlig sykdom, kan du få innvilget hjelp til å dø.

En av de fremste legene i ordningen, Ellen Wiebe i Canada, deltok nylig i en dokumentar produsert av BBC. Der skryter hun av antallet hun har bistått i å dø, og smiler mens hun forklarer ordningen.

Se videoen under:

For noen dager siden kunne vi også lese om en kvinne som skulle gjennomføre operasjon for å fjerne brystene som følge av brystkreft. På vei inn i operasjonssalen ble hun tilbudt assistert selvmord av legene.

«Det sendte meg rett i kjelleren. Jeg var på det mest sårbare jeg noen gang har vært. Jeg satt i en sykehuskjole, kald og helt alene i en hard plaststol i en gang. Da satte legen seg ned og gikk gjennom alt det skumle som skulle skje under operasjonen. Deretter spurte han meg: Kjenner du til assistert selvmord?», forteller hun til den britiske avisen The Telegraph.

Kvinnen forteller at det eneste hun klarte å si til legen som spurte, var at hun ikke ville snakke om det. Det var en sjokkerende opplevelse for noen som skulle gjennomgå en omfattende operasjon, med hensikt om å redde livet hennes.

«Jeg følte meg som et problem som de helst skulle kvitte seg med, fremfor å være en pasient som trengte hjelp. Jeg vil ikke bli spurt om jeg har lyst til å dø» sier hun til Telegraph.

I Norge er det allerede bekymring for det økende antallet som tar eget liv. I fjor var det omtrent 650 personer som begikk selvmord. Det betyr 6500 etterlatte og pårørende. Tre fjerdedeler er menn.

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.