Plaza de Castilla, et av de mest symbolske stedene i Madrid, var i dag åstedet for en stor demonstrasjonen der tusenvis av mennesker møtte opp for å demonstrere mot den sosialdemokratiske statsministeren Pedro Sánchez.

Arrangørene hevdet hele 400.000 demonstranter deltok, men regjeringskilder anslår kun 25.000, skriver El Mundo.

Demonstrantene har krevd at det utskrives nyvalg etter de siste korrupsjonsskandalene som regjeringspresidenten har vært involvert i, og som har kulminert i tiltalen mot riksadvokaten, Álvaro García Ortiz.

«Vår statsminister er en forbryter» og «Sánchez, gå av» ble ropt i kor av de fremmøtte, som fulgte oppfordringen fra Plattformen for et konstitusjonelt Spania, som har samlet rundt hundre foreninger fra ‘det sivile samfunn’, som de selv påpeker, med det formål å distansere seg fra politiske overtoner.

I Spania bærer for øvrig statsministeren tittelen «regjeringspresident» (spansk: Presidente del Gobierno), noe som kan skape litt forvirring.

Til tross for at demonstrasjonen ikke ble ledet av noe politisk parti, har medlemmer av ledelsen i Partido Popular (PP)  som Alicia García, og flere fra Vox som lederen Santiago Abascal støttet protesten, sammen med representanter for ledelsen for Vox. I tillegg deltok den tidligere presidenten for Madrid-regionen, Esperanza Aguirre.

Abascal henviste i sin tale med direkte ord til den spanske regjeringen:

– Det finnes ingen korrupsjon som denne regjeringen ikke praktiserer, fra investiturpakten til korrupsjon av mindreårige i skolen, inkludert kvinner og brødre. Den har ikke stoppet ved Maduros gull eller ved Hamas‘ applaus.

Generalsekretæren i Partido Popular, Alfonso Serrano, har på sin side sendt en klar melding:

– Hvis PSOE ikke gjør slutt på Pedro Sánchez, vil det være Pedro Sánchez som vil gjøre slutt på det lille som er igjen av PSOE.

Han refererte også til beskyldningene og angrepene som presidenten for Madrid-kommunen mottar og hvordan de ender opp med å utfolde seg: «det ser ut til at en motstander av Isabel Díaz Ayuso varer kortere enn en leder av Hamas».

Flere andre politikere overrasket med sin deltagelse.

Spanias stats­minister vil ha sensur: – Det er en direkte linje fra falske nyheter til ytre høyre

El Pais nevner så vidt vi kan se ikke demonstrasjonen. De bruker dagens kommentar på å hylle EU som det mest vellykkede overnasjonale prosjektet i historien.

EU er den mest vellykkede prosessen for overnasjonal politisk og økonomisk integrasjon i det gamle kontinentets historie, og sannsynligvis i hele verdenshistorien. Klubben har klart å skape stabilitet og velstand i et enormt område der 27 stater med 450 millioner innbyggere og dusinvis av offisielle språk lever i fred og fordragelighet sammen på nasjonalt og regionalt nivå.

Korreksjon: Vox kalles «los verdes», noe som betyr «de grønne» på grunn av partiets farge (her misforsto jeg tidligere, journ. anm.). 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.