Foto: Giorgia Meloni / Facebook.

– Giorgia Meloni er farlig, for hun har ingen rettssaker mot seg og handler ikke ut fra personlige interesser, skrev en venstre­orientert italiensk statsadvokat lørdag til flere kolleger i rettsvesenet i en e-post som har lekket til mediene.

Det var kort etter at den italienske statsministeren hadde kritisert rettsvesenet for å ha blokkert interneringen av tolv migranter fra Egypt og Bangladesh i Albania med sikte på retur til hjemlandene fordi retten mener at disse ikke er trygge, at statsadvokat Marco Patarnello skrev den famøse e-posten, som først ble omtalt av avisen Il Tempo og deretter andre medier, blant andre den nasjonale allmennkringkasteren RAI News.

Patarnello tilhører den venstreorienterte fraksjonen kalt Magistratura Democratica (MD) i den italienske dommerforeningen Associazione Nazionale Magistrati (ANM), der statsadvokater er med all den tid påtalemyndigheten i Italia er en del av rettsvesenet og ikke av regjeringsapparatet.

I meldingen som gikk til en e-postliste bestående av kolleger, skriver han blant annet:

«Utvilsomt har angrepet på rettsvesenet aldri vært så sterkt, kanskje ikke engang på Berlusconis tid. I dag er det i alle fall et mye farligere og mer snikende angrep, av mange grunner. For det første fordi Meloni ikke har noen rettslig etterforskning mot seg og derfor ikke handler ut fra personlige interesser, men ut fra politiske visjoner, og dette gjør henne mye sterkere. Og det gjør også handlingen hennes mye farligere, siden målet hennes er å omvelte hele rettsvesenet.»

Marco Patarnello. Stillbilde: CoNOSCI Onlus / YouTube.

Meloni har vært gjenstand for flere ubehageligheter den senere tiden, ikke minst en lekkasje av bevegelsene på hennes egen og søsteren Ariannas bankkonti. Men statsministeren står støtt og hennes parti Fratelli d’Italia (FdI) har stadig høyere oppslutning enn ved valget de vant i 2022.

Italias høyreside har i mange år anklaget dommerstanden i landet for å være overveiende venstrevridd, og kritikken ble aktualisert da Silvia Albano, lederen for venstredommernes fraksjon, medvirket til de tolv migrantenes retur til Italia fra Albania.

Sett fra dommernes side er det imidlertid høyresiden som er trusselen. Og i e-posten beklager Patarnello at rettsvesenet står svakere enn før.

«Det er isolert i samfunnet. Dette må vi absolutt gjøre noe med. Vi kan og vi må. I det minste må vi prøve. Når det gjelder sosial isolasjon, har vi ingen kontroll, men når det gjelder spørsmålet om å stå sammen internt, kan vi det. Det er ikke akseptabelt at vi bøyer ryggen nå, eller at noen tilkjemper seg et politisk rom på bekostning av hele rettsvesenet.»

Lekkasjen av e-posten tyder på at ikke alle de høye funksjonærene i rettsvesenet står samlet i å bekjempe høyresiden.

Patarnello beklager også i e-posten at samholdet i dagens regjering er mye større enn i tidligere regjeringer, og konstaterer at «den politiske kraften flertallet kan uttrykke, er enorm».

Endelig er statsadvokaten oppgitt over at det nå er «enda vanskeligere å få tilgang til ordentlig informasjon enn under Berlusconi-tiden», hvilket tolkes som at det er færre lekkasjer fra regjeringsappratet til Italias venstreaviser enn det var før.

Patarnello avslutter e-posten med en oppfordring til sine kolleger:

«Vi må stå sammen og snakke tydelig. Vi må ikke være politiske motstandere, men vi må forsvare rettsvesenet og borgernes rett til uavhengige dommere. Uten blygsel.»

Albania-saken har reist spørsmålet om hvilken statsmakt som kan avgjøre hvilke land som er trygge å sende migranter tilbake til. Regjeringen mener det er regjeringen, og rettsvesenet mener det er rettsvesenet.

I Norge er det Utlendingsdirektoratet (UDI), en del av regjeringsapparatet, som vurderer hvilke land som er trygge. I det italienske regjeringsapparatet mener man det er absurd at rettsvesenet vil avgjøre den saken.

Meloni har allerede kunngjort at regjeringen i statsråd mandag vil utstede et lovdekret med sikte på å løse de rettslige problemene med å sende migranter til Albania.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!   Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.