Det handler om DEI, Diversity, Equity, Inclusion. På norsk: Mangfold, utfallslikhet, inkludering. Denne pesten startet på universitetene i USA, men fikk raskt fotfeste i politikken, på arbeidsplassene og i mediene.

Selv det amerikanske forsvaret ble rammet, noe som ble særlig tydelig i woke-infiserte reklamefilmer. Det britiske forsvaret fulgte i det samme spor. Resultatet er at antall søkere til de væpnede styrkene er i fritt fall.

Så spredte mangfoldshysteriet seg til store deler av Vest-Europa. Britene ble hardt rammet, men også her i Norge manglet vi en vaksine mot denne pandemien.

Zoe Strimpel skrev en artikkel i The Telegraph i 2018 hvor hun påsto at landet var forvandlet til et «mangfoldsdiktatur». Hun fikk dessverre rett, skriver hun nå, seks år senere. Tegn tyder nå på at trenden er i ferd med å dø ut. Men skaden har allerede skjedd.

DEI er forankret i kritisk raseteori og ideen om at «sosial rettferdighet» må oppnås ved å tvinge alle til å erkjenne at «systemisk rasisme» og transfobi finnes overalt og ødelegger alt.

Dette har ført til utspekulert, snikende detaljstyring av arbeidsplasser, skoler, universiteter, institusjonell litteratur og læreplaner. Målet har blitt å sikre at ikke noe forbudt materiale slipper igjennom. Ytringsfriheten er avskaffet eller under stort press. Det samme gjelder likhet for loven.

Konsekvensene er nesten ufattelige. Amerikanske universiteter, tidligere ansett for å være blant de beste i verden, har brukt milliarder av dollar på å tvinge frem DEI de siste ti årene. Så endte hele sirkuset med at tusenvis av studenter jublet over terrorangrepet 7. oktober 2023 og uttrykte sin avsky overfor jøder og Israel, mens de hyllet Hamas og Hizbollah – ja, selv houthiene ble fremstilt som frihetshelter.

Men kan det hende at USA endelig har fått nok, etter at så mye skade er skjedd – etter å ha etterlatt seg en hel generasjon med falsk sorg, falsk skyldfølelse, farlig antisionisme, en besettelse av mikroaggresjoner og en forakt for historien og dens rikdom?

Det er noen signaler som tyder på dette, mener Strimpel. Selv en über-woke avis som New York Times publiserte nylig en artikkel hvor de stiller spørsmålet: Hvordan gikk det så galt med DEI?

The Times fokuserte på University of Michigan, som kanskje er det verste eksempelet på hvor galt det kan gå. UiM har brukt 250 millioner dollar på å innprente mangfoldshysteriet i hvert hjørne, i hvert individ, i hvert ord, i hver tanke og hver reaksjon.

De fleste studenter må ta minst ett fag som tar for seg «rasemessig og etnisk intoleranse og ulikhet som følge av dette». Doktorgradsstudenter i pedagogikk må ta en «equity lab» og et seminar om rasediskriminering. Studenter i informatikk blir testet i mikroaggresjoner.

Ved å få en hel stab og mange nok av studentene til å opptre som kommunistiske kommissærer, har de klart å dominere miljøet fullstendig. Men nå begynner stadig flere å få nok. Mange føler seg nå utslitt og lei av det endeløse maset, og bevisstheten øker om hvor vanskelig det er blitt å føre en samtale.

Men selv om DEI skulle bli tilbakekalt og diskreditert i hele den britiske og amerikanske utdannings- og institusjonskulturen i dag, ville det likevel være for sent, mener Strimpel.

DEI-galskapen har allerede ført til enorm skade. En hel generasjon er ødelagt, opplært til at rett er galt, og disse kan neppe repareres.

En hærskare av dårlige mennesker har blitt forfremmet til toppen av dårlige grunner, mens de som fortjener det, har blitt knust under mangfoldsideologiens moralistiske bulldoser.

Dessuten har tilhengerne av DEI inntatt mange av sjefsstolene i universiteter, medier og HR-avdelinger. Disse vil vi ikke bli kvitt på mange år.

Men det aller verste er allikevel at de siste som kommer til å ta til vettet, trolig er de som sitter i den politiske ledelsen. Det er nesten ingen grenser for hvor mye skade Labour kan påføre britene, eller hvor mye skade Stortinget kan påføre oss nordmenn i sitt uendelige forsøk på å «redde verden».

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.