Al-Azhar-moskeen i Kairo. Foto: R Prazeres / Wikimedia Commons (cc vy-sa 4.0).

Rapporterings­senteret «REspect», som tyske myndigheter i tråd med EUs nye digitale lovgivning (DSA) har utnevnt til «betrodd flagger» av uakseptabelt innhold på nettet, ledes av en egyptiskfødt islamsk lærd med bakgrunn fra al-Azhar-universitetet i Kairo – et kjent arnested for islamister.

Det avslører NIUS, en tysk nettavis der tidligere Bild-redaktør Julian Reichelt er en av forgrunnsfigurene.

En virkning av EUs digitale lovgivning kalt Digital Services Act (DSA) er at medlemslandene utnevner såkalte «trusted flaggers», som melder fra når de oppdager ulovlig innhold, herunder også «hatprat». Deres meldinger fører gjerne til at innholdet det gjelder, blir fjernet fra plattformene det er tale om – det være seg Facebook, Instagram, X eller andre.

I Tyskland har den føderale etaten Bundesnetzagentur (BNetzA) utnevnt «REspect» til den første organisasjonen av slagsen, og den mottar statsstøtte for sin virksomhet.

Senterets leder heter Ahmed Gaafar, som altså har studert ved al-Azhar og har figurert sammen med islamister, herunder en kjent antisemittisk Hamas-tilhenger, på X.

I henhold til NIUS’ undersøkelser har rapporteringssenteret forbindelser til blant andre DITIB, et mektig tyrkisk islamforbund i Tyskland, og den islamistiske Millî Görüş-bevegelsen.

Gaafar gjorde sine kontoer på Facebook og X utilgjengelige så snart NIUS kontaktet ham med spørsmål.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.