– Noen i politiet ville heller få Tom Hagen ut i offentlighetens gapestokk og få svertet ham der. De hadde et behov for å få offentligheten med på at han egentlig var skyldig, sier advokat Mikkel Toft Gimse til NTB.
Sammen med advokat Svein Holden har Gimse representert Tom Hagen i drapsetterforskningen, som har pågått helt siden 2018. Fredag ble siktelsen mot 74-åringen henlagt av Riksadvokaten etter den fullstendig frifinnende bestemmelsen om at «intet straffbart forhold anses bevist».
Det slås fast at mangelen på bevis etter så lang tid «taler med særlig styrke mot at Tom Hagen er skyldig i anklagen som er rettet mot ham», skriver riksadvokat Jørn Maurud i beslutningen.
Det er Øst politidistrikt som i alle år har etterforsket forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen og som mente at man sto overfor en drapssak. I løpet av den seks år lange etterforskningen har det vært mange personutskiftninger, og dagens etterforskningsledelse hadde selv innstilt på at siktelsen mot Tom Hagen burde frafalles da de skrev sin innstilling til statsadvokaten i april i år. Statsadvokaten var enig og sendte samme forslag videre til toppen i påtalemyndigheten.
Da beslutningen fra Riksadvokaten ble kjent fredag, ville verken påtaleleder Vibeke Schøyen eller andre i Øst politidistrikt uttrykke en klar unnskyldning til Hagen for at han i over fire år hadde vært siktet for å ha drept kona si.
Heller ikke etter at forsvarerne hans fredag ettermiddag kom med ramsalt kritikk av politiets framferd, at de hadde etterforsket saken med tunnelsyn og stått bak massive lekkasjer av etterforskningsdokumenter til mediene, ga politiet noen beklagelse.
– Vi registrerer kritikken forsvarerne reiser mot politiet, og dette gjør inntrykk å høre på. Vi ønsker i dialog med Hagen og hans familie å gjennomgå kritikken og ønsker ikke å svare på enkeltelementer i kritikken nå, sier Schøyen.
Hun erkjenner imidlertid at de mange lekkasjene i saken har vært ødeleggende for etterforskningen og en belastning for Tom Hagen og hans familie.