Norge må følge opp diskusjonen i EU om asylsentre i tredjeland, ifølge Frps programforslag. Strengere familiegjenforening og integreringssjekk står òg på lista.

En kraftig innstramming i innvandrings- og integreringspolitikken er blant forslagene til nytt Frp-program.

Det er ekstremt viktig at den norske regjeringen aktivt melder seg på det som skjer, mener innvandringspolitisk talsperson Erlend Wiborg, som viser til at flere EU-land diskuterer å åpne asylsentre i tredjeland. Et toppmøtet i Brussel torsdag endte meg at landene sluttet seg til en erklæring om mer effektive returer, der muligheten for asylsentre utenfor Europa løftes fram.

– Vi har lenge sett at våre naboland har strammet inn innvandringspolitikken, men den norske regjeringen ikke har fulgt med i timen. Dette har ført til at Norge nå fremstår som et av de mest liberale asyllandene i Norden, sier Wiborg.

Vil ha nytt asylsystem

Det er mange år siden Fremskrittspartiet har første gang foreslo at asylmottak legges til land utenfor Europa. I programforslaget tas det til orde for et nytt asylsystem i Norge og Europa. Det innebærer blant annet:

* Stoppe muligheten til å få opphold i Norge ved å søke asyl ved grensen.

* Opprette asylsenter utenfor Europa hvor alle asylsøkere til Norge sendes for å få behandlet søknaden sin.

* De som får innvilget asyl, får oppholdt i trygt tredjeland.

* Ikke ta imot kvoteflyktninger før Norge har kontroll på integreringen.

Vil la kommuner bestemme om bosetting

Programkomiteen mener det også må skjerpes inn på hvem som kan få familiegjenforening. Personen må ha vært i arbeid eller utdanning fem år, og underholdskravet skal økes. Gjenforening begrenses til ektefelle og egne barn under 15 år.

For å følge med på hvordan integreringen går, bør det innføres et barometer som skal fungere som en sjekkliste for den enkelte kommune, ifølge et annet forslag.

Kommunene bør i større grad få bestemme selv hvem de kan bosette, mener flertallet i programkomiteen. Et mindretall går enda lenger, og mener kommunene bør kunne bestemme dette helt selv.

Introduksjonsprogrammet skal endres til tre uker med intensiv språk- og samfunnsopplæring, lyder forslaget videre. Etterpå skal programmet legges til helger og kvelder.

Firedobbelt straff for gjengkrim

Justispolitikk er et annet område som har fått stor plass i programforslaget, der gjengkriminalitet er viet oppmerksomhet.

Det bør innføres dobbelt straff i særlig utsatte områder eller sentrumsområder, mener komiteen. Gjengkriminelle bør også kunne få dobbelt straff, og dermed kan gjengkriminelle som begår kriminalitet i en skjerpet straffesone få firedoblet straff.

De mest hardbarkede kriminelle skal fotfølges, etter en modell fra Malmö-politiet. Visitasjonssoner i belastede områder innføres for å avdekke våpen. Og det bør bli nulltoleranse for utagerende oppførsel mot politiet – slik oppførsel bør straffes med bøter eller fengsel, mener programkomiteen.

I tillegg bør den kriminelle lavalder senkes til 14 år. Foreldre til barn som er involvert i gjengkriminalitet, skal få økt erstatningsplikt, ifølge forslaget.

Milliarder til skatte- og avgiftskutt

Nestleder Hans Andreas Limi har ledet arbeidet med politisk program for neste stortingsperiode. Forslaget er nå på høring til 30. november, og programmet skal vedtas på landsmøtet i mai neste år.

Limi trekker fram økt verdiskapning og en betydelig slankere offentlig sektor som gjenkjennelige kjerneverdier som står fast i programutkastet.

– Vi må rett og slett effektivisere offentlig sektor betydelig og redusere pengebruken over offentlige budsjett for å la folk og bedrifter beholde mer av sine egne inntekter, sier han.

Programkomiteen foreslår å ta milliarder fra klimatiltak og bistand og legge ned fylkeskommunen og de regionale helseforetakene for å kutte i skatter og avgifter.

Blant hovedpunktene er å avskaffe formuesskatten, kraftige reduksjoner i inntektsskatten og kutt i bil- og drivstoffavgifter. Partiet vil også fjerne momsen på vann, avløp og renovasjon, melder NRK.

– Det er spesielt viktig å redusere inntektsskatten for å motivere flere til å gå over i arbeid og få egen inntekt, sier Limi til kanalen. Han mener at en vanlig familie ville fått rundt 2000 kroner mer i måneden å rutte med dersom Frp satt ved makten alene.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også