Mark Rutte sier Nato ikke kan bekrefte påstander om at det finnes nordkoreanske soldater på ukrainsk jord. Både Ukraina og Sør-Korea har påstått det. En slik utplassering ville gi Nato påskudd til å intervenere. Det er det siste Putin ønsker.

Nato har ikke ennå kunnet bekrefte at Nord-Korea sender soldater for å kjempe på russiske side i krigen mot Ukraina, sier generalsekretær Mark Rutte.

Sørkoreanske myndigheter publiserte fredag satellittbilder av det som skal være nordkoreanske soldater i Russland. Ifølge landets etterretning har Nord-Korea besluttet å sende fire brigader på til sammen 12.000 soldater for å hjelpe Russland.

– Per nå er vårt offisielle standpunkt at vi ikke kan bekrefte meldingene om at nordkoreanere nå er aktive som soldater som tar del i krigføringen, sa Rutte etter et møte mellom Natos forsvarsministre fredag. (NTB)

Med dagens satelittteknologi ville nordkoreanere ikke kunne operere i Ukraina uten å bli oppdaget.

Ukraina sier Nord-Korea har planer om å sende 12.000 soldater, men dette er alt for lite til å bety noe. Dessuten er det ikke lenge siden Putin varslet at de ville mobilisere ytterligere et hundretusentall soldater.

Utplassering av nordkoreanske styrker i Russland viser at Moskva ønsker å forlenge og eskalere krigen, sier en høytstående kilde i Ukrainas presidentskap til AFP.

– Dette beviser nok en gang at Moskva ønsker en større og lengre krig, og at de prøver å dra sine allierte inn i krigen, sier kilden.

– Det er umulig å forutse hvordan dette vil utspille seg på slagmarken, om det nordkoreanske militæret er her. Dette kan komplisere situasjonen, sier kilden videre.

Sørkoreansk etterretning publiserte fredag bilder som skal vise nordkoreanske soldater på russisk jord. Ifølge etterretningstjenesten NIS planlegger Nord-Korea å sende til sammen 12.000 soldater for å kjempe på russisk side i Ukraina. (NTB)

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.