Ansvarlig redaktør Mats Dagerlind i svenske Samnytt har tapt anken i injuriesøksmålet fra «netthetsgranskeren» Thomas Åberg. Dommen er en måneds fengsel og 200.000 svenske kroner i oppreisning til Åberg.

Artiklene Dagerlind ble dømt for, gjaldt ironisk nok omtale av søksmål Åberg tok ut mot to andre personer for ærekrenkelser.

En av artiklene viste en video av journalist Joakim Lamottes innlegg i retten, etter at han ble saksøkt av Åbergs venstreorienterte aktivistorganisasjon Näthetsgranskaren i 2023.

Frikjent på 10 tiltalepunkter

Dagerlind ble først dømt for 3 av 13 tiltalepunkter i tingretten i februar. Siden saksøkeren fikk medhold i en så liten del av klagen, slapp Samnytt å betale motpartens saksomkostninger.

Hovrätten, som tilsvarer norsk lagmannsrett, har i dag skjerpet dommen. Dagerlind ble ble dømt til å betale netthetsgranskerens saksomkostninger.

Samnytt ber nå om donasjoner for å klare å betale kravet.

– Dommen gjør Sverige til et land som i ytrings- og pressefrihets­sammenheng ikke lenger kan kalles et demokrati, skriver Samnytt på lederplass.

Publiserte utdrag fra rettspapirer

Dagerlind dømmes blant annet for å ha publisert et utdrag fra et rettsdokument som forklaring på hvorfor en pensjonist ble saksøkt for ærekrenkelser av Åberg. Han benekter å ha karakterisert Åberg på en klanderverdig måte.

Redaktøren ble også dømt for injurier i et bilde fra et rettsdokument og i uttalelser Joakim Lamotte kom med i videoen Samnytt publiserte fra domstolen.

Sverige: Ansvarlig utgiver i Samnytt dømmes til fengsel for journalistikk

Samnytt mener at både tingretten og lagmannsretten har behandlet saken som et ordinært injuriesøksmål mot en privatperson, og ikke som det svenskene kaller en «trykkefrihetssak» mot en profesjonell medieaktør.

De skriver at avgjørelsen er «ubegripelig og uakseptabel» og viser til at den svenske injurielovgivningen ikke anvendes etter intensjonen.

– Loven må endres. Ellers er pressefriheten og mulighetene for å granske og rapportere – en grunnpilar i et demokrati – borte.

Omtalte journalist som jihadist

Det er foreløpig ikke klart om den domfelte anker videre til Høyesterett. Dagerlind ble i 2022 dømt i høyesterett for grov ærekrenkelse etter å ha skrevet at en journalist i Dagens Nyheter var beskyttet av terrororganisasjoner da han bodde i Syria noen år tidligere og for å ha kalt ham en «mistenkt jihadist».

I september 2023 bekreftet den svenske lagmannsretten dommen mot journalisten Joakim Lamotte, som året før ble felt for «grove ærekrenkelser» mot Tomas Åberg. Lamotte ble dømt for en serie Facebook-innlegg skrevet fra 2018 og utover, der han blant annet omtalte Åberg som dyreplager, lystløgner (mytoman) og bedrager.

Flere andre svenske medstrømsmedier skrev om anklagene om dyremishandling, men Åberg har ikke saksøkt noen av disse.

Dommen i ankesaken ga Åberg dobbelt så høy oppreisningssum som i tingretten fra Lamotte. Han ble i tillegg dømt til å betale saksomkostningene. I alt anslo Lamotte at det ville koste ham nær en halv million svenske kroner.

Tvil om hvorvidt pressens beskyttelse er opphevet

Lamotte kunngjorde tidligere at han ville slutte med journalistikk, men har opprettet en Substack-side der han fortsatt publiserer.

Han søkte tidligere i år om såkalt utgivelsesbevis fra den svenske Mediemyndigheten, med antagelsen om at status som publisist vil beskytte ham mot videre juridisk forfølgelse.

Dommen mot Samnytts redaktør i dag reiser imidlertid bekymring om hvorvidt Lamottes journalistiske aktivitet fortsatt er i faresonen for nye søksmål.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.