Tyske myndigheter har arrestert en 33 år gammel marokkansk salafist. Han er en populær web-imam på sosiale medier, forteller BBC Arabic.

Hjelper fattige pilegrimer

Han kaller seg Abdelhamid på TikTok og bare der har han i overkant av 611.000 følgere. På YouTube har han i underkant av 100.000 følgere. Han er kjent for å engasjere et ungt publikum i religiøse og også sekulære spørsmål. Flere av hans TikTok-videoer har over to millioner visninger.

Salafistisk propagandist

Abdelhamids virkelige navn er Dehran Asanov. Han er regnet som en av Tysklands mest innflydelsesrike salafistiske propagandister. Det kan komme mer enn tusen tilhørere når han preker i moskeer. Han forkynner en bokstavtro tolkning av Koranen, at sharia er overordnet verdslige lover og at kvinner er underordnet menn.

Sin popularitet har han brukt til å samle inn hundretusener av euro med det fromme formål å bygge moskeer og å hjelpe pilegrimer å komme seg til Mekka. Alle donasjoner ville «tilbakebetales i graven».

Pengene omdirigert

Det er imidlertid kommet for en dag at de innsamlede midlene er blitt omdirigert fra moskeer og pilegrimer til Rolexer og Mercedeser – og andre luksusartikler. 

Abdelhamid er arrestert for å sikre at han ikke skulle ta pengene med seg og flykte til Dubai.

Under ransakningen av hjemmet hans tok efterforskerne beslag i 2000 euro i kontanter og en rekke Rolexer. De sikret seg også hans bil. 

– Ingen from borger

Minister Herbert Reul i Nordrhein-Westfalen sa ifølge Welt, at myndighetene har «lenge har visst at dette ikke er en from borger»: 

– Med sine tirader på Internett vekker han opp hat og hets og planter islamistiske ideer i hodene på unge mennesker.

Risikerer betydelig tid bak murene

Abdelhamid er anklaget for bedrageri og risikerer om han blir dømt, fengselsstraff på alt fra ett til ti år. 

Salafisme er en fundamentalistisk bevegelse innenfor sunni-islam som oppsto på slutten av 1800-tallet.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.