Et nytt initiativ fra Norge og Tyskland skal styrke kritisk undersjøisk infrastruktur i Europa. Torsdag ble samarbeidsavtalen signert.

Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) møtte sin tyske motpart Boris Pistorius under Natos forsvarsministermøte 17. oktober.

– Tyskland og Norge er fast bestemt på å videreføre dette viktige arbeidet. Som allianse har vi store havområder i Svartehavet, Middelhavet, Atlanterhavet, Nordsjøen og Østersjøen. Disse havområdene er dekket av undersjøisk infrastruktur som sørger for sikker levering av energi og kommunikasjon. Derfor må vi fortsette å forene kreftene våre, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Den bilaterale avtalen partene tar initiativ til å styrke Natos rolle i beskyttelsen av kritisk undersjøisk infrastruktur i store havområder som ligger i Natos ansvarsområde.

Disse havene er dekket av infrastruktur som sørger for sikker levering av energi og kommunikasjonsforbindelser, står det i pressemeldingen.

Dette betyr åpenbart også de omstridte kablene til Tyskland, som presset norske strømpriser i taket. Vi skal altså sørge for at utarmingen av Norge som energinasjon får fortsette, om så med militær hjelp.

Nylige hendelser, slik som ødeleggelsen av Nord-Stream- og Baltic Connector-rørledningene, har vist hvor viktig kritisk undersjøisk infrastruktur er for stabiliteten i økonomien, samfunnssikkerheten og forsvaret av alliansen vår.

Kablene til Tyskland og England raserte norsk økonomi, med unntak av noen få utvalgte. Dette er selvsagt helt uproblematisk for en statsråd fra Senterpartiet.

– Det nye initiativet vil bygge videre på forslaget de to statslederne la fram i 2022. – Tyskland og Norge er fast bestemt på å videreføre dette viktige arbeidet. Som allianse har vi store havområder i Svartehavet, Middelhavet, Atlanterhavet, Nordsjøen og Østersjøen. Disse havområdene er dekket av undersjøisk infrastruktur som sørger for sikker levering av energiog kommunikasjon. Derfor må vi fortsette å forene kreftene våre, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

– Hybride angrep mot kritisk undersjøisk infrastruktur utgjør en betydelig trussel mot økonomien, kommunikasjonen, og energiforsyningen vår. Sammen har Tyskland og Norge kommet med konkrete forslag som bygger videre på det første initiativet om å ytterligere styrke Natos rolle i å beskytte kritisk undersjøisk infrastruktur, som en del av vår avskrekking og forsvar, sier Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius.

– Gram og jeg er enige om at maritim sikkerhet er avgjørende for oss – og selvsagt ikke bare for oss, men for alle våre NATO-partnere. Vi inviterer allierte til å bli med oss på dette initiativet og bidra med sin unike maritime kunnskap og kapabiliteter fra et 360-gradersperspektiv.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.