MDG mener at norsk landbruk har mye å vinne på å si ja til EU.

Det får landbruksminister Geir Pollestad (Sp) til å rase:

– MDG lokker norske bønder med et sukkertøy i den ene hånda, og så står de klar med slegga bak ryggen, sier han til Nationen.

Landbruks- og matministeren har fått med seg at MDGs partileder Arild Hermstad mener at den norske landbrukspolitikken styres like godt fra Brussel.

– Det er en grunn til at et samlet landbruk sto sammen mot norsk medlemskap i EU i 1994. De argumentene som gjaldt da, gjelder i minst like stor grad i dag, fortsetter Pollestad, som nå fyrer løs mot Hermstad:

– Jeg har advart kraftig mot MDGs landbrukspolitikk tidligere. Nå vil jeg gå et steg lenger og si at MDG er en farlig alliert for norsk landbruk.

Norge har i dag høye tollsatser for å beskytte landbruket mot konkurranse fra utlandet. Hvis Norge ble med i EU, måtte disse satsene senkes, noe som kunne føre til mer import og press på norske bønder fra europeiske bondekolleger.

– Det ville betydd at norske bønder fikk betydelig dårligere betalt for varene de produserer enn i dag, påpeker Pollestad.

Han mener også at mye av den pengestøtten norsk landbruk i dag får gjennom de årlige jordbruksforhandlingene, hadde falt bort dersom Norge hadde blitt EU-medlem.

Pollestad irriterer seg kraftig over «klimapartiet» MDG, og sier:

– Da skal jeg gi Arild Hermstad rett i én ting: Klimautslippene fra norsk landbruk ville blitt dramatisk redusert fordi store deler av landbruket ville blitt utrangert av importert mat.

Han viser til at store deler av norsk landbruk ikke har mulighet til å konkurrere med det franske og danske landbruket.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.