Aktor ville ha tre år og seks måneder bak murene for 17-åringen som var tiltalt for å ha knivstukket en 15-åring på busstasjonen i Os sentrum i februar. Retten hørte heller på forsvareren, som krevde ungdomsstraff.

17-åringen var 16 da han knivstakk, og også var med på et brutalt ransforsøk der det ble truet med en kniv mot halsen på en 12-åring. Også ranet skjedde på Os i Vestland.

Han drapstruet dessuten en fengselsbetjent ved ungdomsenheten ved Bergen Fengsel og slo mot en politibetjent på oppdrag. Han ble i tillegg dømt for to tilfeller av slag mot andres hode og ansikt på to steder i Bergen, en drapstrussel på Snapchat og en annen fysisk trussel med kniv mot den samme tenåringen som senere ble knivstukket.

Det alvorligste stikket med den 36 centimeter lange kniven gikk inn og kuttet offerets milt tvers over, slik at den måtte fjernes helt, og så videre inn i magesekken og tykktarmen. En ribbenspulsåre ble også skadet. 15-åringen måtte ha overført syv halvlitersposer med blod på sykehuset og ble liggende med åpen buk i et døgn før legene kunne sy ham igjen.

Selv om tiltalte bedyret at han ikke hadde som mål å drepe, var ikke retten i tvil om at det skulle klassifiseres som et drapsforsøk og at handlingen var forsettlig.

Ifølge bistandsadvokat Katrine Liland fikk 15-åringen store psykiske mén, i tillegg til de fysiske. Men til tross for siktelsens alvorlighetsgrad ble ikke aktors påstand om fengselsstraff hørt. Dommen ble på ungdomsstraff etter straffeloven kapittel 8a. Dette dreier seg om en straffereaksjon i frihet, med gjennomføring av et «ungdomsplanmøte», utarbeidelse av en individuelt tilpasset «ungdomsplan» med dertil hørende regelmessig oppfølging og møter med den domfeltes oppfølgingsteam.

Ungdomsstraff innebærer at den domfelte går på vanlig skole sammen med andre.

I tillegg skal konfliktrådet legge til rette for gjennomføring av et gjenopprettende møte med fornærmede og annen gjenopprettende prosess og relasjonsbygging som del av reaksjonene (kilde: Konfliktrådsloven)

Fristen for gjennomføringen av ungdomsplanen ble satt til to år og fire måneder.

Retten skriver at domfelte egner seg til å gjennomføre ungdomsstraff, til tross for at han er umoden og «lite reflekterende». De mener også at «fengselstraff vil være en belastning for ham som et barn vanligvis ikke skal utsettes for.»

Dommen nevner ikke hvorvidt det å bli knivstukket i magen er en belastning barn vanligvis ikke skal utsettes for, men Hordaland tingrett nevner at tiltalte har meget lav terskel for voldsbruk – kombinert med dårlig selvkontroll.

– Dette er svært bekymringsfult, men retten mener at risikoen tiltalte utgjør vil bli redusert med økende modning og riktig oppfølging, står det i domsreferatet.

Bistandsadvokatens krav om 300.000-330.000 kroner i oppreisning til den knivskadde 15-åringen ble av tingretten redusert til 220.000 kroner. Retten mente 275.000 kroner var et riktig nivå, men fordi de mente tiltalte har dårligere evne til å vurdere konsekvensene av handlingene sine enn en voksen, samt at han har «beskjeden» betalingsevne, ble summen redusert til 220.000 kroner.

17-åringen ble også dømt til å betale kr 10.000 til ransofferet og et voldsoffer.

Dommen er ikke foreløpig ikke rettskraftig.

Krever fengsel for barnevernsgutt etter rans- og drapsforsøk

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.