I dag, 16. oktober, er det fire år siden den franske læreren Samuel Paty ble myrdet av en islamistisk terrorist etter å ha vist bilder av profeten Muhammed under en leksjon om ytringsfrihet.

Tidlig i oktober 2020 holdt historie- og geografilærer Samuel Paty sin årlige leksjon om ytringsfrihet for elever ved Collège Bois-d’Aulne-skolen i Conflans-Sainte-Honorine, en forstad nordvest for Paris. Leksjonen tok utgangspunkt i de islamistiske terrorangrepene som ble utført mot Charlie Hebdos redaksjon i 2015 etter at avisen hadde publisert tegneserier som skildrer profeten Muhammed tre år tidligere.

Før timen advarte Paty elevene om at han ville vise lignende bilder, og elever som ikke ønsket å se dem, ble bedt om å lukke øynene eller forlate klasserommet.

Etter leksjonen ble imidlertid Samuel Paty anmeldt til politiet av forelderen Brahim Chnina, som mente at Paty hadde tvunget sin 13 år gamle datter til å se bilder med støtende og seksuelt innhold. Chnina outet også Paty med navn og arbeidsplass i innlegg på sosiale medier.


Et av bildene som ble vist under Patys leksjon. Foto: Wikimedia Commons

16. oktober kom 18 år gamle Abdoullakh Abouyezidovich Anzorov til skolen der Paty jobbet. Anzorov var en tsjetsjensk flyktning som hadde kommet til Frankrike da han var seks år gammel. Anzorov fikk identifisert Paty ved hjelp av elever ved skolen, og da læreren forlot arbeidsplassen klokken fem om ettermiddagen, fulgte Anzorov etter og myrdet ham på Rue du Buisson Moineau utenfor skolen. Etter drapet ble Samuel Paty halshugget ved hjelp av en 30 centimeter lang kniv. Ifølge vitner ropte Anzorov «Allahu akbar» under drapet.

Drapsmannen filmet drapet og halshuggingen, og la deretter ut på Twitter-kontoen sin @Tchetchene_270 (fransk: Chechen 270) hvor han innrømmet drapet som han mente var hevn for at Paty hadde «fornærmet profeten» og erklærte sitt eget ønske om å bli shahid. (martyr).

Bildet av Patys avkuttede hode ble ledsaget av meldingen: «I Allahs navn, den mest nådige, den mest barmhjertige, … til Macron, lederen for de vantro, henrettet jeg en av dine helveteshunder som våget å nedverdige Muhammed, roe ned sine medmennesker før du får en streng straff.»

Abdoullakh Anzorov ble skutt og drept av politiet kort tid etter drapet, etter at Anzorov hadde forsøkt å knivstikke betjentene som prøvde å arrestere ham.

En uke etter drapet var syv personer siktet. Tre av Anzorovs venner ble siktet for medvirkning til terrorforbrytelser ved å hjelpe Anzorov med å skaffe et våpen og kjøre ham til åstedet. Brahim Chnina ble anklaget for å ha kommunisert via SMS med Anzorov og for å ha organisert hatkampanjen mot Paty. Imam Abdelhakim Sefrioui ble arrestert etter å ha utstedt en fatwa som fordømte Paty og dukket opp i videoer som kritiserte læreren.

To tenåringer, 14 og 15 år gamle, ble anklaget for medvirkning til drapet ved å godta 300 euro i betaling for å hjelpe med å identifisere morderen Samuel Paty. Brahim Chninas 13 år gamle datter ble anklaget for falsk tilståelse. Jenta hadde rett og slett løyet om det som skjedde under Patys time, og hun hadde fortalt faren at læreren hadde tvunget henne til å se bildene hun hevdet viste den såkalte profeten naken og med kjønnsorganene blottlagt.

Det viste seg under rettssaken at jenta ikke en gang hadde vært til stede i den aktuelle timen, da hun dagen før var suspendert fra skolen på grunn av gjentatte fravær. Brahim Chnina skal ha visst at datteren hans var suspendert fra skolen, men han valgte likevel å starte oppkjøringen mot Samuel Paty.

I februar 2021 godkjente den franske nasjonalforsamlingen et lovforslag for å bekjempe islamistisk ekstremisme og separatisme og for å bekjempe røttene til jihadistisk vold. Loven, som var et direkte resultat av drapet på Samuel Paty, gjør det ulovlig å true en offentlig tjenestemann for å få unntak eller særbehandling. Loven har også utvidet myndighetenes fullmakter til å stenge steder for tilbedelse og religiøse organisasjoner som anses å «fremme hat eller vold».

Samuel Paty ble 47 år gammel.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.