Plakater til minne om Dominique Bernard og Samuel Paty. Foto: Michel Spingler og Francois Mori – begge via AP / NTB.

Minnestunder over lærerne Samuel Paty og Dominique Bernard, som begge ble drept av islamister, ble mandag forstyrret på mange franske skoler. Det ble ropt «Allahu akbar!» under ett minutts stillhet på tre steder bare i ett av Frankrikes hundre distrikter.

Forstyrrelser av minnestundene over Samuel Paty har skjedd hvert år siden han den 16. oktober 2020 ble drept utenfor Paris fordi han hadde vist frem det satiriske tidsskriftet Charlie Hebdos Muhammed-karikaturer i klassen. Utenfor skolen ble Paty først knivstukket og fikk deretter hodet avkuttet av tsjetsjeneren Abdullakh Anzorov, som hadde hatt kontakt med den islamske staten (IS).

I fjor ble arrangementet imidlertid en dobbel minnestund. Den 13. oktober 2023, som Hamas-leder Khaled Mashal hadde utropt til en «global jihad-dag», ble Dominique Bernard knivstukket til døde utenfor skolen der han jobbet i Arras i Nord-Frankrike av ingusjeteren Mohammed Mogusjkov, en for sikkerhets­myndighetene kjent islamist som hadde sverget troskap til IS.

Frankrikes utdanningsministerium registrerte i 2023 hele 230 forstyrrelser av disse minnestundene på skoler rundt om i landet, skriver Le Monde. I år er det foreløpig registrert 78 hendelser, men rapporteringen er ikke ved veis ende, opplyser den franske avisen.

«Når det gjelder de identifiserte forstyrrelsene og protestene, blir det iverksatt disiplinærtiltak i 100 % av tilfellene» og «det vil bli henvist til statsadvokaten i de mest alvorlige tilfellene», ifølge ministeriet.

I fjor ble 605 sanksjoner, inkludert 85 permanente utestengelser fra skolen, gitt av disiplinærrådene etter hendelsene som fant sted under hyllesten av de to lærerne. Totalt ble det utstedt 454 utestengelser, inkludert 85 permanente utestengelser fra skolen, 322 midlertidige utestengelser og 47 betingede utestengelser.

Både mordene, forherligelser av dem og forstyrrelser av minnestunder har havnet i det franske rettsapparatet. Etter drapet på Samuel Paty ble flere elever dømt for medvirkning. Blant dem som har forstyrret minnestunder, er flere blitt siktet for rettferdiggjørelse av terrorisme. Ikke desto mindre vedvarer fenomenet.

Franske medier går sjelden i detalj om hva forstyrrelsene består i. Et unntak er Le Journal du Dimanche, som kan opplyse at minnestundene på tre steder bare i Indre-et-Loire – et av de hundre departementene (distriktene) Frankrike er delt inn i – ble avbrutt av elever som ropte «Allahu akbar!». På en annen skole i samme distrikt hadde en far bedt om fritak fra minnestunden for datteren sin.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.