Det har skapt kraftige reaksjoner i sosiale medier etter en bussjåfør sto frem og fortalte om at muslimer hadde omgjort pauserommet til bønnerom. Nå lover busselskapet å ta affære. 

Nylig skrev Document om bussjåføren Einar Kristoffer Berg som jobber for selskapet Tide AS i Tromsø. Berg hadde sett seg lei på at muslimer okkuperte pauserommet for å gjennomføre bønn. Ifølge Berg ble også ikke-muslimer bedt om å forlate pauserommet, på tross av at de var midt i kaffen, for å ikke forstyrre bønnen.

Den rutinerte bussjåføren skrev i et innlegg hos Nordnorsk debatt:

Ute på endeholdeplassene som f.eks. i Eidkjosen, på Solligården, på Skattøra har vi fått satt opp pauserom. Der har alle sjåfører tilgang til toalett og til og koke seg en kaffeskvett i mellom noen av turene. Og disse pauserommene er selvfølgelig ofte i bruk fra tidlig morgen til sent på kveld.

Men den senere tid er disse oppholdsrommene også blitt benyttet til BØNNEROM for noen av våre muslimske sjåfører. Dette er noe vi som ikke er muslimer reagerer sterkt på. Vi reagerer på at de som har kommet hit til oss, selvfølgelig av forskjellige grunner, skal be oss som ikke er muslimer om å trekke bort fra våre oppholdsrom for at de ikke skal forstyrres under bønn! Og vi finner det svært ubehagelig at når vi sitter der med kaffekoppen vår, så kommer en muslimsk kollega og skal ha sin bønn.

Norsk bussjåfør har fått nok av at pauserommet er tatt over til muslimsk bønn

Document tok dermed kontakt med busselskapet Tide, for å høre hva de har tenkt å gjøre for å følge opp saken. De forteller at mangfold og inkludering er en selvfølge i Tide, og at de er stolt over hvordan mangfold bidrar til å skape en god arbeidsplass.

– Hva gjør Tide for å rydde opp i denne saken, og stoppe bruken av pauserommet til bønnerom? 

– I Tide ønsker vi å ta hensyn til ulike religioner og livssyn, men vi har ikke egne bønnerom for våre ansatte. Medarbeidere som ønsker å gjennomføre bønn i en av sine pauser står fritt til det, men bønnen skal ikke gjennomføres i fellesareal, sier regionsjef Øyvind Børresen i Tide.

Børresen forklarer at de kjenner til problemet, men understreker at det ikke har vært utbredt.

– Vi kjenner til at det har vært enkelthendelser der det har blitt gjennomført bønn på pauserom, men dette er ikke en utbredt problematikk. I de tilfeller det har skjedd følger vi opp våre medarbeidere og oppklarer raskt eventuelle misforståelser, sier han.

– Da forstår jeg det slik at det ikke er tillatt å bruke pauserommet som bønnerom?

– Det er korrekt, sier Børresen.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.