Mot slutten av september gjennomførte Norstat, på vegne av Adresseavisen, en måling hvor de spurte om Trond Giske «gjør det mer eller mindre sannsynlig at du stemmer Ap ved neste valg»?

Blant alle de spurte er bolken med «Giske-negative» størst (36 prosent), mot 21 prosent positive. Blant Ap-velgerne er bolken med «Giske-positive» størst (37 prosent), mot 27 prosent negative, skriver Adresseavisen.

– Når vi ser på de som svarer «mye mer sannsynlig» og «mye mindre sannsynlig» er det signifikant flere Ap-velgere som er positive enn negative til Giske. Samtidig er det 27 prosent i hans eget parti som har en negativ respons på at han stiller. Dette viser at han er en politiker som kan skape splittelse i partiet, noe vi jo også har sett gjennom nominasjonskampen, sier Mads Motrøen i Norstat.

Han får støtte av forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh:

– Resultatene viser at Trond Giske er en polariserende figur, som er likt av mange og mislikt av enda flere, sier valgforskeren.

Han peker videre på at nordmenn har en tendens til å stemme på partier, og ikke personer, når de velger parti ved stortingsvalg. Likevel er det ting å merke seg i målingen, mener han.

– Vi kan ikke si at Giske er en velgermagnet til Ap, fordi det er såpass mange som er kritisk både blant Aps egne velgere og generelt, sier Bergh.

Giske selv var strålende fornøyd med målingen:

– Jeg ble veldig glad, for målingen viser et fabelaktig potensial for økt velgeroppslutning for Arbeiderpartiet i Trøndelag. 21 prosent av trønderne sier at det er mer sannsynlig å stemme på Ap om jeg blir nominert. 21 prosent av Trøndelags 359.000 stemmeberettigede er 75.000. Trekker vi fra dem som allerede er i Ap, betyr det at 52.000 utenfor partiet sier det er mer sannsynlig å stemme Ap med meg på lista. Det gir en enorm mulighet for økt oppslutning. Vinner vi disse, ville vi fått 40 prosent i Trøndelag. Om vi så bare vinner de som sier «mye mer sannsynlig» ville vi komme godt opp på 30-tallet, det ville være et strålende resultat, sier Giske.

 

Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.