Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten fordi de mener de tre oljefeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil er ulovlige.

Da de vant i tingretten, innførte retten en midlertidig stans – forføyning – i aktiviteten og utbyggingen av de tre feltene, skriver E24.

Denne forføyningen har Borgarting lagmannsrett valgt å oppheve. Aktiviteten og utbyggingen av de tre feltene kan derfor fortsette.

I kjennelsen legger lagmannsretten vekt på at et eventuelt forbud mot oljevirksomhet primært må treffes av Stortinget og regjeringen.

Imidlertid legger ikke lagmannsretten skjul på at de holder med klimaekstremistene:

«Samtidig adresserer klimakrisen, med risiko for tap av menneskeliv og andre alvorlige konsekvenser forårsaket av global oppvarming, helt legitime og vitale spørsmål knyttet til norsk oljeproduksjon som norske myndigheter må forholde seg til», skriver lagmannsretten i kjennelsen.

– Det er jo et tap, sier Greenpeace-leder Frode Pleym til VG rett etter at kjennelsen ble offentliggjort.

I dommen kommer det frem at miljøorganisasjonene ikke må betale statens kostnader, men at partene må betale sine egne sakskostnader både for lagmannsretten og tingretten.

Klimaorganisasjonene vil anke kjennelsen til Høyesterett.

 

Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.