Spanias statsminister Pedro Sánchez oppfordrer andre EU-medlemmer til å oppheve EUs frihandelsavtale med Israel på grunn av krigene i Gaza og Libanon.

Spania har vært i samtaler med Irland og andre EU-land i månedsvis. Argumentet er at Israel bryter frihandelsavtalens klausul om menneskerettigheter.

Mandag gjorde Sánchez det også klart at det ikke blir aktuelt å trekke FNs Unifil-styrke ut av Sør-Libanon, slik Israel krever. (NTB-Reuters)

Unifil-styrken består av 9500 soldater. Indonesia, Italia, India, Nepal, Ghana og Malaysia har flest soldater i enheten, som ledes av en spansk general.

Det har vært sammenstøt mellom Israel Defense Forces og Unifil den siste tiden. IDF mener dette skyldes at Unifil opptrer som menneskelige skjold for terrorgruppa Hizbollah.

Hizbollah bruker FN-styrken Unifil som menneskelige skjold

Sánchez sier at Spania forholder seg til FN-resolusjonen i 2006 om at kun libanesiske regjeringsstyrker og Unifil skal være stasjonert i Sør-Libanon.

Som de informerte vet, trakk Israel ut sine styrker i 2006, og fulgte dermed prinsippene i FN-resolusjon 1701. Men Hizbollah forlot aldri området, og har i 18 år utnyttet dette til en rekke angrep mot Israel.

Unifils soldater har tydeligvis ikke vært i stand til å oppdage store utbygninger av Hizbollah-posisjoner, som tunneler og overvåkningsstasjoner bare noen titalls meter fra egne baser.

Israel har derfor bedt Unifil om å forlate Sør-Libanon.

Pedro Sánchez regnes som sosialdemokrat og tilhører Partido Socialista Obrero Español (PSOE). Hans regjering gikk egentlig av i 2019, men fortsatte som et forretningsministerium, og deretter ved avstemninger i deputerkammeret i 2020 og 2023, siste gang etter en avtale med katalanske separatister om amnesti for straffedømte politikere etter opprøret i 2017.

Samtidig vil Kina også involvere seg i presset mot Israel, melder NTB-AFP.

– Humanitære katastrofer i Gaza bør ikke fortsette. Å møte vold med vold kan overhodet ikke løse de legitime bekymringene til noen av partene, sa Kinas utenriksminister Wang Yi i en telefonsamtale med Israels utenriksminister Israel Katz mandag.

Wang sa også at Kina håper alle parter opptrer forsiktig og unngår å havne i en ond sirkel som følge av spenningene mellom Israel og Iran. Han ba samtidig om en umiddelbar, fullstendig og varig våpenhvile på Gaza-stripen og løslatelse av alle gislene.

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.