I januar aksepterte Albanias øverste domstol en avtale som åpner for at båtmigranter som ankommer Italia kan sendes på mottakssentre i Albania.

Nå er de første migrantene på vei til lukkede mottak i Albania, som ikke er medlem av EU.

Avtalen mellom Italia og Albania har selvsagt blitt kraftig kritisert av ikke-statlige organisasjoner som sier de kjemper for menneskerettigheter. De frykter at Albania ikke kommer til å kunne gi asylsøkerne den beskyttelsen de trenger.

Men tilhengere av avtalen mener at hovedoppgaven for italienske myndigheter er å gi sine egne borgere den beskyttelsen de har krav på, noe som stort sett ikke virker å være særlig høyt prioritert av myndigheter i Vest-Europa og USA.

Dessuten skal asylsøkerne oppholde seg i lukkede mottak i Albania, så hvis de trenger beskyttelse er det på grunn av trusler fra andre asylsøkere.

Personer som ikke får søke asyl i italia, har alle kommet til Italia via Middelhavet. Bakgrunnen deres skal sjekkes mens de befinner seg til sjøs i et militærskip. Allerede her skal det tas en beslutning på om de kommer fra «trygge» land og dermed kan sendes hjem innen kort tid.

De som får asylsøknadene behandlet, må oppholde seg i en asylleir i Albania.

Italia har bygd to mottak i Albania. Det er første gang et EU-land sender migranter og flyktninger til et land som ikke er medlem av EU i et forsøk på å få redusert antatt asylsøkere. (NTB-AFP)

Storbritannia har i årevis forsøkt å sende illegale migranter til asylmottak i utlandet, men regjeringen har hele tiden blitt motarbeidet av EMK-lover og til og med britiske offiserer i Royal Navy og Royal Air Force som har nektet å utføre ordre.

Nå viser Giorgia Meloni vei for en mulighet mange andre europeiske land vurderer, til stor fortvilelse for en hel haug av «ikke-statlige» organisasjoner som stort sett er tilnærmet fullfinansiert av statlige skattemidler.

Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.