Kamala Harris dummer seg ut på CBS 60 Minutes. Selv i det etterredigerte intervjuet CBS la ut, fremstår hun som totalt hjelpeløs. Som Obama og Biden før henne, er hun hjelpeløs uten teleprompter. Men det forbigås i stillhet av media og de norske såkalte USA-ekspertene.

Taylor Swift annonserer sin støtte til Kamala Harris offentlig. Norske medier er over seg av ekstase.

Elon Musk, verdens rikeste mann og antakelig ikke verdens dummeste, går ut med sin støtte til Donald Trump. Det liker de norske USA-ekspertene dårlig. De er enige om at det må ha rablet for Musk.

Musks støtte begrunnes «med politisk egeninteresse og et ønske om oppmerksomhet, mener de. Eirik Løkke, rådgiver i den tenketomme tenketanken Civita, og en som har slått seg opp som selvoppnevnt USA-ekspert, sier at «Musk har snudd helt om».

Ifølge Løkke ser Musk på Trump som redningen mot woke-bevegelsen. «Og Musk har dessuten en egeninteresse i at Trump vinner, fordi han da kan få en posisjon i Trump-administrasjonen. Som om dét er avgjørende for verdens rikeste mann!?

En annen grunn til at Musk nå støtter Trump, er at de begge, ifølge Løkke, er del av «det postfaktuelle».

Ifølge Løkke er Musk og Trump opptatt av alt annet enn sannhet. Løkke viser til at Musk sprer konspirasjonsteorier om at Demokratene prøver å fylle landet med innvandrere, og at valget i 2024 kan bli det siste frie valget i Amerika.

At Demokratene har åpnet grensene og at det bidrar til å endre velgerdemografien i USA til Demokratenes fordel både på kort og enda mer på lang sikt, er ingen konspirasjonsteori. Det er et faktum.

Og at ytringsfriheten og valgordningen i USA er under sterkt press, samt at det finner sted utstrakt valgpåvirkning både gjennom ensidige medier, pengestyrt tv-reklame og ved andre legale og trolig også illegale tiltak, er heller ingen konspirasjonsteori. Også dét er et faktum.

Løkke benytter seg her av en speilvending som er typisk for postmodernistene og den postfaktuelle woke-bevegelsen, som tillegger følelser, tro og personlige meninger større vekt enn objektive fakta, sannhet og empirisk basert vitenskap.

Hilmar Mjelde, professor i statsvitenskap og forsker på amerikansk politikk ved Høgskulen på Vestlandet, mener ifølge VG at Musk har kastet seg inn i Trump-kampanjen fordi han søker oppmerksomhet og at han hadde stilt til valg som presidentkandidat selv, om han kunne.

«Dette er det jeg kaller performativt idioti», sier Mjelde, og viser til Dark-Maga-hattene som Trump selger for å finansiere valgkampanjen. Slike ting har eksentriske høyreradikalere drevet med i vestlige demokratier i mange tiår, selv om dette virker mer ekstremt.

Om Trump vinner, vil Musk og Trump «bli en skandaleduo i et utmattende politisk realityshow», mener professor Mjelde å vite. Hvordan han har «forsket» seg frem til dét, er imidlertid en gåte.

Sist Trump var president, startet han, til forskjell fra både forgjengeren og den demente etterfølgeren, i hvert fall ingen kriger!? Og nå prøver Kamala Harris til alt overmål å «stjele» politikken hans.

Tidligere var hun mot «fracking». Nå er hun for. Tidligere var hun for en liberal innvandringspolitikk. Nå er hun for innstramninger. Tidligere var hun formedicare’ for alle. Nå er hun det ikke.

Man kan være enig eller uenig i politikken hans, men Trump er i alle fall konsistent over tid.

Velgerne vet hvor de har ham. Hvordan det tåler beskrivelsen som et «utmattende politisk realityshow» fra en professor i statsvitenskap som presumtivt burde ha et anstendig forhold til empirisk forskning, er vanskelig å forstå?!

Når det rabler for «USA-ekspertene» som norske medier viser til, er det kanskje ikke så rart at det rabler for norske lesere?

Nettavisen kunne i forrige uke melde at «Norsk valgmåling overrasker».

Selv om det er svært jevnt løp mellom Kamala Harris og Donald Trump på de amerikanske valgmålingene, viser en måling InFact har utført for Nettavisen at hele 60,3 % av respondentene tror at Kamala Harris vinner, mens bare 25,2 % tror Donald Trump vinner.

«Dette forundrer meg, for det viser i så fall at nordmenn ikke har et korrekt bilde av ståa i valgkampen», sier samme professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde, til Nettavisen.

Det forundrer imidlertid ikke meg!

Med såkalte USA-eksperter som Eirik Løkke i Civita, Jan Arild Snoen i Minerva, Tove Bjørgaas i NRK, Christina Pletten i Aftenposten og Hilmar Mjelde ved Høgskolen på Vestlandet selv, samt en rekke andre av samme ensidige kaliber i det samme selvforsterkende ekkokammeret, som til stadighet synser og sprer sine postfaktuelle fordommer om amerikansk politikk og Donald Trump i norske medier, er det ikke det minste rart «at nordmenn ikke har et korrekt bilde av ståa i valgkampen».

Som Mjelde, Løkke & co. tror de fortsatt på julenissen!

 

Øystein Steiro Sr.

Vaktmester

 

Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.