Israel Defense Forces (IDF) sier at Hizbollah bruker Unifil-ansatte som «menneskelige skjold» ved å operere fra en tunnel som ligger mindre enn 100 meter fra basen deres.

Dette, sier IDF, er inngangen til en Hizbollah-angrepsstilling.
Det er den ene av to slike som ligger et steinkast fra en FN-base der internasjonale soldater i årevis har rotert inn og ut for å hindre at en ny krig bryter ut, skriver The Telegraph.

Under fredsavtalen etter krigen i 2006 ble partene enige om at området mellom Litani-elven og den israelske grensen skulle være demilitarisert sone. Dette ble fastslått i FNs sikkerhetsråds resolusjon 1701.

Unifil ble sendt inn i området for å sørge for at partene overholdt avtalen. Israel trakk sine styrker ut som avtalt. Men Hizbollah har aldri forlatt området, og har hele tiden brukt regionen til stadige rakettangrep mot Israel.

FN-styrkene har ikke vist hverken evne eller vilje til å løse problemet. Nå har Israel fått nok.

The Telegraph har sendt journalister til åstedet og sett realitetene med egne øyne.

Journalistene ble ledsaget til området av israelske soldater på søndag. Senere samme dag beordret Israels statsminister Benjamin Netanyahu FN til å trekke sine styrker ut av Sør-Libanon «umiddelbart».

– At dere nekter å evakuere Unifil-soldatene, har gjort dem til gisler for Hizbollah. Dette setter både dem og våre soldaters liv i fare, sa Netanyahu.

Vår utenriksminister Espen Barth Eide har selvsagt fordømt Israel etter at en stridsvogn fra IDF trengte seg inn på en Unifil-base, og beskriver dette som et brudd på folkeretten.

– Tvungen inntreden mot en FN-stilling er et brudd med folkeretten. Unifil er i Libanon med et klart mandat fra FNs sikkerhetsråd, skriver Eide på X.

Eide oppfordrer også alle parter til å respektere FN-resolusjon 1701, men nevner ikke at Hizbollah har ignorert denne fullstendig i atten år.

«Det viktigste er å se nærheten til FN. Det er akkurat her», sa en israelsk soldat til journalistene mens han sto over tunnelinngangen.

– For å bygge en tunnel som dette, trenger du mye utstyr. Du kan ikke skjule det. Vi syns at det er veldig merkelig at ikke FN så disse aktivitetene, la general Yiftach Norkin til.

General Norkin kommanderer divisjonen som nå kontrollerer området.

De to tunnelene som IDF har avdekket, ligger bare ti meter fra hverandre.

Den ene var en Hizbollah-observasjonspost som samlet inn etterretning om israelske landsbyer på den andre siden av grensen.

Den andre ble brukt til å avfyre panservernraketter mot israelske landsbyer, inntil israelske soldater invaderte den sørvestlige delen av Libanon i forrige uke.

Rundt 100 andre Hizbollah-poster er funnet i det kvadratkilometer-store området som general Norkins divisjon har tatt kontroll over.

General Norkin innrømmet at Unifil-tropper «ble skadet av våre aksjoner» de siste dagene, «men som dere ser, er det svært komplisert å operere i disse områdene når Hizbollah bruker FN-baser som menneskelige skjold».

– De opererer svært nær dem. Når en stridsvogn eller en annen IDF-styrke ser at Hizbollah er i ferd med å angripe oss, skyter vi tilbake, la Norkin til.

IDFs talsmann Nadav Shoshani sa at Hizbollah hadde gjennomført mer enn 24 angrep ved å avfyre raketter i nærheten av Unifil-poster, «i noen tilfeller bare noen titalls meter unna».

– Hizbollah har målrettet plassert våpnene sine i områder som for eksempel i nærheten av Unifil-baser, sa Shoshani.

Han sa videre at 25 israelske soldater er såret etter et «planlagt Hizbollah-angrep i umiddelbar nærhet» av en Unifil-post der Hizbollah er kjent for å operere.

Hizbollah har valgt å bringe slagmarken nær Unifils stillinger … et mønster Hizbollah opererer etter,» la Shoshani til, og sa at Hizbollah ønsker å «trekke Unifil inn i skuddlinjen».

IDF mener tydeligvis at Unifil bør revurdere om de egentlig ønsker å opptre som menneskelige skjold for terrorgruppen Hizbollah.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp e-boken her!

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.