Islands statsminister Bjarni Benediktsson kunngjorde på en pressekonferanse søndag at regjeringen går av.

Det  blir trolig erklært nyvalg 30. november.

Uenighet om innvandring og klimapolitikk (som NTB beskriver som energipolitikk) ser ut til å være hovedårsaken til at det nå muligens blir regjeringsskifte på Island, skriver den islandske kringkasteren Rúv.

Mandag skal Benediktsson møte president Halla Tómasdóttir. Et nyvalg forventes å bli utskrevet 30. november.

Uvanlig partisammensetning

Islands regjering består av det konservative Selvstendighetspartiet, liberale Fremskrittspartiet og De venstregrønne. (NTB)

Fra 2017 til tidligere i år ble regjeringen ledet av De venstregrønnes Katrín Jakobsdóttir.

Ifølge NTB klarte hun til tross den uvanlige partisammensetningen å holde regjeringen gående fram til hun gikk av i april i år for å stille som presidentkandidat.

Lederen for De venstregrønne, Svandís Svavarsdóttir sier til Rúv at hun er overrasket over Benediktssons avgjørelse, men at partiet er klare for valg.

Far har skapt trøbbel

Benediktsson har ledet Selvstendighetspartiet siden 2009, og var også statsminister i 2016–2017.

Han måtte avgå da det ble kjent at hans parti hadde dekket over at faren, Benedikt Sveinsson, hadde sendt et brev der han anbefalte renvasking av en mann som var dømt for å ha forgrepet seg på stedatteren sin.

Faren skapte også trøbbel for Benediktsson da han gikk av som finansminister i 2023. Da kjøpte Sveinsson noen av aksjene som staten solgte unna i banken Islandsbanki.

Sosialdemokratene på Island gjør det meget bra på meningsmålingene, med en en klar ledelse, foran Selvstendighetspartiet og Senterpartiet.

Selvtilliten vokser derfor hos Sosialdemokratene.

– Nå kan man skimte en ny start for folket. En ny start, forhåpentligvis med Sosialdemokratene, eller mer av det samme som de siste årene, de samme folkene og den samme politikken, sier partileder Kristrún Frostadóttir til Morgunbladid.

Dette er fjerde gang på 15 år at en islandsk regjering ikke sitter ut den planlagte perioden.

Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.