Cole Bridges (24) fra Stow i Ohio ble dømt til 14 års fengsel i den føderale domstolen på Manhattan, der han overraskende nok ba om å få den maksimale straffen på 40 år. Fox News skriver om saken.

Bridges erklærte seg skyldig i terroranklager i juni 2023 etter å ha forsøkt å hjelpe terrorgruppen Den islamske staten (IS) med å angripe medsoldater i Midtøsten.

«Jeg mener ærlig talt at jeg fortjener maksimumsstraffen», sa Bridges til dommer Lewis J. Liman. «Jeg vet at det jeg gjorde var galt», sa han, og la til at han ville angre så lenge han lever.

Liman siterte en rekke fakta som han sa demonstrerte at Bridges ikke var en hardbarket kriminell og sa at han ikke hadde noen reell kommunikasjon med Den islamske staten.

Bridges, også kjent som Cole Gonzales, var utplassert i tredje infanteridivisjon i Fort Stewart i Georgia på gjerningstidspunktet, ifølge justisdepartementet. Han begynte i hæren i september 2019.

Ifølge rettsdokumentene begynte Bridges å undersøke propaganda på nettet som promoterte jihadister og deres voldelige ideologi, og uttrykte sin støtte til IS og jihad på sosiale medier ett år før han vervet seg til hæren.

Omtrent ett år inn i tjenesten begynte Bridges å kommunisere med en undercover FBI-ansatt (OEC – online covert employee) på nettet, som utga seg for å være en IS-tilhenger som var i kontakt med IS-krigere i Midtøsten.

I samtalene med OEC uttrykte Bridges frustrasjon over det amerikanske militæret og sitt ønske om å hjelpe IS, ifølge rettsdokumentene.

Bridges skal ha gitt opplæring og veiledning til OEC han trodde var IS-krigerne som planla angrep, inkludert råd om potensielle mål i New York City. Han ga dem også deler av en treningsmanual fra den amerikanske hæren og veiledning om militær kamptaktikk, med den forståelse at det ville bli brukt av IS i fremtidig angrepsplanlegging.

Bridges begynte også å forsyne OCE med instruksjoner om hvordan de skulle angripe amerikanske styrker i Midtøsten, inkludert diagrammer over militære manøvrer som skulle hjelpe IS-krigerne med å maksimere dødeligheten i fremtidige angrep på amerikanske tropper.

Han ga også råd om den beste måten å befeste en IS-leir på for å legge seg i bakhold for amerikanske spesialstyrker, blant annet ved å koble visse bygninger med eksplosiver for å drepe de amerikanske troppene.

De fleste på sosiale medier mener at 14 år er for lite, og at han burde ha blitt tiltalt for landsforræderi og fått den strengeste straffen som er mulig.

I januar 2021 sendte Bridges OCE en video av seg selv i uniform fra den amerikanske hæren, der han står foran et IS-flagg, og gjør en gest som symboliserer støtte til terrorgruppen.

Omtrent en uke senere sendte Bridges en annen propagandavideo hvor han hadde manipulert stemmen sin og talte til støtte for det forventede bakholdsangrepet fra IS på amerikanske tropper.

Dommer Liman sa at dommen på 14 år ville avskrekke andre medlemmer av de væpnede styrkene som kunne tenke seg å angripe militæret. Han sa at Bridges hadde vist tegn på anger, blant annet ved å uttrykke lettelse etter arrestasjonen over at han hadde hatt med FBI å gjøre i stedet for terrorister.

Dommeren la til at Bridges heller ikke hadde søkt etter materiale fra andre soldater som kunne være nyttig for Den islamske staten. Han sa at det skremmende beviset var Bridges’ vilje til å gi undercover-agenten råd om hvordan terrorgruppen kunne minimere tapene i et angrep.

Hans advokat, Sabrina Shroff, ba fredag om at han skulle dømmes til de nesten fire årene han allerede har sonet bak murene, og argumenterte for mildere straff fordi Bridges ble lokket inn i komplottet av undercoveragenter fra FBI som utga seg for å være tilhengere av Den islamske staten.

Hun sa at Bridges var et sårbart mål som søkte en følelse av fellesskap etter å ha blitt isolert fra familien sin og lidd av depresjon.

Afghaneren Nasir Ahmad Tawhedi er siktet for terror­planer på valgdagen

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her. 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.