Britiske forskere konkluderer med at mennesker bidrar til global oppvarming ved å puste. De har studert utpusten i 328 pusteprøver fra 104 voksne briter og funnet forhøyet konsentrasjon av metan og lystgass, to betydelige bidragsydere til oppvarmingen av kloden.

Mangehånde gasslekkasjer

Utslippet gjennom utpust utgjør i seg selv 0,1 prosent av Storbritannias totale utslipp av klimagasser. 

I tillegg kommer gasslekkasjer fra mave og endetarm – samt karbondioksidet mennesker puster ut. 

Pusting må med i klimaregnskapet

Studien ble ledet av atmosfærefysiker/kjemiker Nicholas Cowan ved UK Centre for Ecology and Hydrology i Edinburgh. Han sier at det er klare beviser for at pusting ikke bør ignoreres i klimaregnskapet: 

– Vi vil mane til forsiktighet når det gjelder antagelsen om at utslippene fra mennesker er ubetydelige.

Flatus ikke medregnet

Ifølge forskerteamet kommer det luft inn i lungene når mennesker puster inn. Oksygen fra luften går over i blodet mens avfallsgassen karbondioksid pustes ut. Dette gjelder alle mennesker, men i denne studien ble det fokusert på innhold av metan og lystgass i utpusten, to kraftige drivhusgasser. Fordi de pustes ut i så små mengder kan deres bidrag til den globale oppvarming ha blitt oversett:

– Denne studien tar kun for seg utslipp gjennom utpust. Flatulens – fising og raping – vil sannsynligvis øke disse verdiene betraktelig, men i Storbritannia finnes det ikke litteratur som beskriver disse utslippene fra mennesker. Hvis vi antar at også dyr puster ut de samme gassene, kan pusting være en betydelig ikke-regnskapsført kilde til utslipp av klimagasser, kanskje mer enn én prosent på nasjonalt nivå.

– Det er funnet metaninnhold på opptil 29 prosent i flatus fra mennesker, men dette er ikke blitt skikkelig studert grunnet barrierer som først og fremst forlegenhet, skriver forskerne. 

Holde pusten for klimaet?

Det ble ikke funnet sammenheng mellom kosthold og gassutslipp, men studien viste at eldre mennesker er farligere for klimaet enn yngre. Bare 25 prosent av dem under 30 år pustet ut metan. Dette økte til 40 prosent blant dem over de 30. 

Alle deltagerne i studien pustet ut lystgass mens metan ble funnet i pusten til bare 31 prosent av deltagerne. 

– Eftersom estimatene av lystgass og metan som presenteres i denne studien, ikke tar hensyn til flatus, påviser studien det lavest mulige utslippet fra mennesker. De som ikke puster ut metan vil sannsynligvis slippe denne gassen ut gjennom flatus, konkluderte forskerne som allikevel ikke anbefaler folk å holde pusten for å redde klimaet.

Eldre kvinner klimaverstinger

Studien registrerte ikke etnisitet, men viser til at tidligere studier har konkludert med at etnisitet er en sterk indikator på sannsynligheten for å være metanprodusent. Afrikanere og kaukasere skal ha mye større sannsynlighet for å produsere metan enn asiatere.

Menn viste seg generelt å ha mer miljøvennlig ånde enn kvinner. Studien sier det ikke, men det er nærliggende å anta at spesielt eldre kvinner er en fare for klimaet.

Vi har ingen klimakrise, men vi kan påføre oss en økonomisk og sosial krise

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.