Ifølge John Anker Nielsen, som er havnesjef på Christiansø, var amerikanske krigsskip i området der hvor Nord Stream ble sabotert bare fire til fem dager før det smalt.

Dette fortalte Nielsen til Politiken, som publiserte saken 26. september, nøyaktig to år etter sprengningen av Nord Stream.

Christiansø ligger nær Bornholm, nær området der Nord Stream-rørledningene går.

Fire eller fem dager før eksplosjonen dro Nielsen ut med et redningsteam for å sjekke skipene i nærheten med utkoblede radioer, fordi han mistenkte at det kunne ha skjedd en ulykke.

Men det de fant var bare amerikanske krigsskip, hvis stab beordret teamet til Nielsen å snu umiddelbart.

Politikens journalist Hans Davidsen-Nielsen skriver at episoden hadde fått havnesjefen til å i større grad «tro på den teorien som blant andre den amerikanske stjernejournalisten Seymour Hersh har fremmet uten noen form for dokumentasjon: at USA sto bak sabotasjen.»

– USA sprengte Nord Stream 1 og 2 med norsk hjelp

Davidsen-Nielsens rapport har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier, men har i liten grad blitt fanget opp av internasjonal presse, skriver European Conservative.

Den amerikanske journalisten Glenn Greenwald kommenterte saken slik:

«Husker du da flere store amerikanske medier … forsøkte å overbevise amerikanere og europeere om at det mest sannsynlig var Putin som sprengte sin egen Nord Stream 2-rørledning i luften? Jeg husker det.»

Det sveitsiske ukemagasinet Die Weltwoche har også skrevet om saken.

Denne nye informasjonen setter spørsmålstegn ved den tidligere favoriserte hypotesen om at en ukrainsk gruppe var ansvarlig for sabotasjen. Etterforskningen pågår.

Rapporteringen om Nord Stream-sabotasjen ser ut til å ha avtatt de siste månedene. Danmark avsluttet sine undersøkelser i februar.

Welt am Sonntag skrev i august at tyske myndigheter i forrige måned klaget over at Polen saboterte tyske undersøkelser om hva som egentlig skjedde med Nord Stream.

Tyske etterforskere har som hovedmistenkt  en ukrainsk dykkerinstruktør, Volodymyr S., som sist bodde i nærheten av Warszawa.

Tyske etterforskere anklager nå Polen for ikke å gjennomføre den europeiske arrestordren mot S., inkludert ransakingsordren, utstedt av den føderale domstolen i juni. Det er stort sinne om dette blant det føderale politiet, det føderale kriminalpolitiet og det føderale påtalemyndigheten.

– Det er klart at den polske regjeringen lot ham gå for å dekke over sitt eget engasjement i angrepet på rørledningene, sa August Hanning, tidligere president for den tyske sikkerhetstjenesten BND (Bundesnachrichtendienst).

Han er overbevist om at presidentene i Polen og Ukraina, Andrzej Duda (nå avgått) og Volodymyr Zelenskyj, ble informert om terrorhandlingen.

– Operasjoner av denne størrelsesorden er utenkelig uten godkjenning fra de politiske lederne i de involverte landene, forklarte Hanning.

Noen, trolig nokså mange, vet selvsagt akkurat hva som skjedde 26. september 2022, siden en slik operasjon nødvendigvis må involvere en god del folk.

Men de som vet kan ha mange grunner til at de ikke ønsker å dele denne informasjonen med resten av verden.

I mellomtiden må vi vanlige dødelige ta til takke med å velge hvilke teorier som høres mest plausibel ut, og hvilke kilder man velger å ha tillit til.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.