Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener FrPs politikk skaper svenske tilstander ved å ikke bevilge nok penger til integrering, ikke lære innvandrerne norsk og øke forskjellene i samfunnet.

I et stort oppslag hos VG går statsministeren ut mot FrP etter å ha sett seg lei på at opposisjonspartiet hamrer løs på stadige knivstikkinger og innvandringspolitikken.

Støre har ikke tenkt å lytte til noe av kritikken. Isteden snakker han om å ville «stoppe utviklingen», og er meget tydelig på at det er FrP som er problemet.

Støres tre punkter til svenske tilstander

– Selv om FrP ikke ønsker det de kaller svenske tilstander, er det akkurat dét deres politikk vil skape, sier han til VG.

Ap-lederen trekker frem tre hovedpunkter som fører til svenske tilstander.

  1. Innvandrere lærer seg ikke svensk, og kommer seg ikke ut i jobb.
  2. Et privatisert skolesystem – som i praksis bidrar til segregering ved at barn deles inn i klasser etter etnisitet og lommebok.
  3. Voksende forskjeller – mellom dem som har mye og dem som har lite i samfunnet.

Det har ikke vært betydelig endring i sysselsettingsgraden hos ulike innvandrergrupper i Norge når ulike regjeringer har hatt makten. Det er de samme folkegruppene som har lavest yrkesdeltagelse nå som det var for 10 år siden.

– Med FrPs politikk vil innvandrere lære mindre norsk. Når Sylvi Listhaug sier at økt kriminalitet «handler om innvandring», skulle man tro FrP ville bruke mye penger på norskopplæring og integrering. Men de gjør det motsatte. Og så har de en politikk som øker forskjellene mellom folk, sier Støre.

Regjeringssjefen forteller at de har bevilget mye penger til både integrering og bekjempelse av kriminalitet i neste års statsbudsjett.

– Trenger ikke lange utredninger

FrP-leder Sylvi Listhaug mener Støres angrep tyder på at han er mest opptatt av fortiden, og ikke av det å løse problemene som Norge nå står overfor.

– Politiet trenger mer ressurser og flere verktøy. Vi trenger strengere straffer, generell bevæpning av politiet og lukkede institusjoner for dem som er under den kriminelle lavalderen, ikke lange utredninger, som er Støre sitt svar, sier Listhaug til VG.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Er du lei av medier som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.