En afghansk statsborger bosatt i Oklahoma er siktet for å ha planlagt et terrorangrep på valgdagen på vegne av Den islamske staten. Han og en mindreårig medsammensvoren forventet å dø som martyrer, opplyste justisdepartementet (DOJ) tirsdag.

Nasir Ahmad Tawhedi, 27, skaffet seg skytevåpen og ammunisjon for å gjennomføre et voldelig angrep på amerikansk jord. Han kom inn i USA 9. september 2021 på et spesielt immigrant-visum og ventet for øyeblikket på en avgjørelse i saken, sa DOJ.

Tawhedi ble arrestert mandag og er siktet for å ha konspirert og forsøkt å gi materiell støtte til IS og for å ha mottatt et skytevåpen som skal brukes til å begå en forbrytelse eller en føderal terrorhandling.

Han møtte i en føderal domstol i Oklahoma tirsdag, skriver Fox News.

I forkant av det planlagte angrepet skal Tawhedi ha kvittet seg med familiens eiendeler, flyttet familiemedlemmer utenlands og anskaffet AK-47-geværer og ammunisjon.

I kommunikasjonen som DOJ har konfiskert, skal Tawhedi ha antydet at angrepet var planlagt å ramme store forsamlinger av mennesker på valgdagen, der han og den mindreårige var forventet å dø som martyrer.

Føderale påtalemyndigheter sa at Tawhedi kommuniserte med en person som la til rette for rekruttering, opplæring og indoktrinering av personer som uttrykte interesse for terrorvirksomhet, og som afghaneren mente hadde tilknytning til IS.

Ble arrestert etter å ha solgt eiendeler på FB

Under et søk på telefonen hans og andre elektroniske enheter ble han sett på en video som ble tatt opp 20. juli, der han leste for barn fra en tekst som beskrev belønningen en martyr får i livet etter døden.

Nasir Ahmad Tawhedi og barna hans i juli 2024. (Justisdepartementet)

Han lagret også IS-propaganda på iCloud og deltok i IS-vennlige Telegram-grupper, i tillegg til at han bidro til en veldedig organisasjon som angivelig kanaliserte penger til IS.

Tawhedi og den mindreårige tiltalte annonserte salget av familiens personlige eiendeler på Facebook. En konfidensiell informant som jobbet for FBI spurte om en datamaskin fortsatt var til salgs, og hevdet at han trengte den til en «våpenforretning».

Det førte til at Tawhedi og den mindreårige møtte informanten og andre som jobbet for FBI på et landlig sted for å teste skytevåpen. Under møtet uttrykte Tawhedi interesse for å kjøpe to AK-47-geværer, magasiner og ammunisjon fra informanten, ifølge aktoratet.

Tawhedi risikerer opptil 35 års fengsel hvis han blir dømt.

Zach Rael, nyhetsanker for ABC News i Oklahoma, prøver å få svar fra familien. Legg merke til at kvinnene er dekket i svart fra topp til tå. (Men er de kvinner, for de ser ut som om de går som menn?)

Alejandro Mayorkas nekter å svare på spørsmål om Tawhedi

Etter at Tawhedi ble arrestert mandag, har det kommet flere oppsiktsvekkende nyheter om ham, blant annet at han jobbet i en sikkerhetsjobb for CIA i Afghanistan.

Myndighetene har siden presisert at Tawhedi kom til landet på humanitært grunnlag, som betyr at han ville ha blitt holdt i et tredjeland for screening og kontroll, og deretter fløyet til USA.

Etter at han ankom USA i 2021, søkte han om spesiell innvandrerstatus, en vei til oppholdstillatelse, og ble godkjent.

Selv om han ble undersøkt flere ganger, var det ingen røde flagg som ville hindre ham i å reise inn i USA, sa tjenestemenn for myndighetene.

Den uidentifiserte mindreårige som er siktet sammen med Tawhedi, er hans svoger.

Torsdag nektet innenriksminister Alejandro Mayorkas å svare på spørsmål fra en kvinnelig reporter for New York Post om Tawhedi og vedvarende bekymring rundt kontrollen av personer som blir brakt til USA.

Mayorkas sier at han er svært opptatt med å håndtere nødsituasjonene etter orkanen Helene, og at han vil svare på spørsmål om saken senere.

Vi lenker til NRK/NTB-saken om terrorplanen, i tilfelle vi skulle ha gått glipp av viktig informasjon.

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her. 

Er du lei av medier som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.