Å dyrke sin egen mat er ikke så bra for miljøet som man skulle ønske – om vi skal tro en studie fra University of Michigan publisert i tidsskriftet Nature Cities. Karbonavtrykket fra hjemmedyrket mat er fem ganger høyere enn fra konvensjonelle gårder på landsbygda, konkluderer de.

Frukt og grønt er fy-fy

Studien har sett på hvor mye CO2 som produseres ved dyrkning i urbane områder og fant at én porsjon mat fra tradisjonelle gårder i gjennomsnitt skaper 0,07 kg CO2. Fra individuelle haver, grønnsakshaver eller parsellhaver, er miljøpåvirkningen 0,34 kg, nesten fem ganger høyere. Spesielt er frukt og grønt de store synderne, bare tomater og asparges kom hederlig ut av studien.

Forskerne grupperte urban matproduksjon i tre kategorier: individuelle haver eller familiehaver inkludert parsellhaver, kollektive haver som for eksempel felleshaver, og kommersielt orienterte urbane gårder og gjennomførte en «livssyklusanalyse» av infrastruktur, vanning og forsyninger hos 73 urbane produsenter av mat i Europa og USA. 

Infrastrukturen, må vite

Jake Hawes, doktorgradskandidat og førsteforfatter av studien, sier infrastrukturen bak dyrkningen er den store synderen: 

– Den viktigste bidragsyteren til karbonutslippene i urban matproduksjon er infrastrukturen – alt fra opphøyde senger til haveskur og gangveier – konstruksjoner med mye karbon investert i byggingen. Dårlig håndtert kompost og syntetisk tilførsel kan også være viktige bidragsytere.

WEF-finansierte forskere

Samfunnsdabattanten Robin Westenra kommenterer forskningen «som ble utført av WEF-finansierte forskere ved University of Michigan»:

– De insisterer på at det bør begrenses hvor mye planter folk skal kunne ha i hjemmene sine og hvor mye mat de skal kunne dyrke i havene sin. 

Klimaalarmistene kommer ikke til å gi byboerne ro i sjelen. Ifølge WEF-forskerne har det å gjøre innendørsområdene grønnere en miljøkostnad. De viser til karbonutslipp fra lastebilene som transporterer planter, plastpotter og kunstgjødsel. Disse er laget av petroleum og innhenting av jordkomponenter som torv kan «ødelegge langsomt formede habitater». 

Forskningen kommer midt i en tiltagende krig mot matforsyningen for angivelig å bekjempe «global oppvarming». 

1100 anerkjente forskere: – Det finnes ingen klima­krise

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og/eller som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.