Rogaland fylkeskommune har brukt 14 millioner kroner på reiser hittil i år. To videregående skoler har reist til utlandet for nesten 3 millioner kroner til sammen.

Godalen videregående skole sendte de ansatte på to planleggingsdager i Krakow, Polen. Reisen kostet 1,45 millioner kroner, skriver Stavanger Aftenblad.

– Jeg mener helt klart at dette var vel fortjent, sier rektor Øyvind Sørhus.

Sørhus mener de ansatte var slitne etter flere år med byggevirksomhet på skolen, og fortjente en pause. Dessuten var turen veldig viktig rent sosialt, mener rektor Sørhus.

Elevene har selvsagt opplevd nøyaktig den samme aktiviteten som de ansatte, men det nevnes ikke hvordan de får hjelp etter den slitsomme perioden.

Sørhus understreker at skolen brukte oppsparte midler, og ikke tok midler ut av driftsbudsjettet. Vi får ingen forklaring på hvor de oppsparte midlene stammer fra, og heller ikke hvorfor disse midlene ikke er brukt på en bedre skolehverdag for elevene.

– Kan du skjønne at folk kan reagere på det når skoler som ligger under kommunen må avlyse turer de har ventet på i flere år?

– Vi er ikke under kommunen, men fylket. Jeg kan ikke forholde meg til reiserestriksjoner kommunen har innført. Vi har ikke hatt reisestopp i fylkeskommunen, sier han.

Åkrehamn vgs. på Karmøy har også vært på personaltur til utlandet. Turen gikk til Praha og kostet 1,2 millioner kroner. Totalt har fylkeskommunen brukt 14 millioner kroner på reiser hittil i år.

Kontrasten er til Stavanger kommune er påfallende. Før sommeren innførte kommunen reisekontroll for sine politikere, administrativt ansatte og andre ansatte.

Også politikere og byråkrater hygger seg på tur.  Regional-, kultur- og fylkesutvalget var nylig var på studietur til Brussel. 13 politikere og fem byråkrater bodde to netter på Stanhope Hotel Brussel, et femstjerners hotell. Prisen ble 95.000 kroner.

FrP-politikeren Kristoffer Birkedal var med på turen. Selv om han satt pris på turen rent faglig, så er han kritisk til luksuspreget.

– Det var et flott hotell, nesten råflott. Men om lag 3000 kroner natta er i overkant mye når det er snakk om offentlige penger, sier Birkedal.

Birkedal mener det gir en viss bismak når man vet at skattebetalerne finansierer luksusen. Under den første frokosten opplevde Birkedal hvilket nivå hotellet var på.

– Da de spurte om vi ønsket å få skoene pusset, så ble det litt for mye av det gode for min del, sier han.

Gruppen spiste felles middager til en regning på 44.000 kroner. Birkedal mener selskapet burde nøyd seg med ett måltid på dette nivået, og valgt noe enklere og billigere den andre dagen.

Oddny Helen Turøy (KrF) ser litt annerledes på saken.

– Utrolig lærerikt. Jeg skulle ønske at jeg var på denne turen for 12 år siden da jeg ble politiker.

Komiteen fikk en grundig opplæring i hvordan EØS, EFTA og EU fungerer og hvordan de påvirker det som skjer i Norge.

– Vi fikk også innsikt i hvordan Stavangerregionens europakontoer jobber.

Erlend Jordal (H) er enig.

– Turen er designet for å øke kompetansen og innsikt for utvalget på et av dets viktigste felt, som er næringsutvikling. Det var veldig interessant og relevant for det arbeidet vi gjør for fylket.

Hvorfor vi har havnet i en situasjon hvor Rogaland fylkeskommune er avhengig av hva som skjer i EU, EØS og EFTA, og om dette er til fordel for rogalendingene, er ikke et tema for artikkelen i Aftenbladet. Dette er åpenbart et omstridt tema hvor meningene spriker.

Økonomi- og eiendomsdirektør Øyvind Langeland svarer for fylkeskommunen. Han forsikrer overfor Aftenbladet at forbruket på reisevirksomhet hittil i år er på et helt normalt nivå.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.