Det kan vanligvis tas som et umiskjennelig tegn på et regimes nært forestående kollaps når dets ledere begynner å bite fra seg, og det er det som skjer med Det demokratiske partiets hegemoni i USA.

Mye tyder på at president Joe Biden har bestemt seg for å ta hevn på støttespillerne som tvang ham til å gi opp president­kandidaturet og kaste sin kjærlighet på Kamala Harris. Biden har ikke latt høre fra seg på en stund, men nå har han plutselig inntatt den politiske scenen med uttalelser som bare kan tolkes som et forsøk på å ta farvel med Kamala.

Hele sistnevntes president­valgkamp har vært bygget på påstanden om at hun representerer «forandring» – noe annet enn de siste fire årene med Biden, selv om hun har vært vise­president like lenge som Biden har vært president. Joe Biden har imidlertid benyttet anledningen til å understreke sitt tette samarbeid med Harris, noe som er omtrent det motsatte av hva Kamala og hennes valgkamp­strateger ønsker å høre.

Det hjalp heller ikke valgkampen hennes da hun for noen dager siden var gjest i tv-programmet «The View» og ble spurt om hva hun ville gjort annerledes enn Biden har gjort de siste fire årene. Med et forpint ansikts­uttrykk svarte hun at hun ikke kunne komme på noe.

Så mye var altså den «forandringen» verd!

For å gjenvinne initiativet, har Harris forsøkt å blande seg inn i rednings­arbeidet etter den katastrofale orkanen Milton, som nylig rammet Florida. Hun har beskyldt delstatens guvernør Ron DeSantis for å utnytte situasjonen til å score politiske poeng – med den begrunnelsen at DeSantis ikke ville ringe henne tilbake.

Guvernøren sier at han ikke har lagt merke til noen telefoner, og at han er for opptatt med å lede tiltakene i forbindelse med orkanens etter­virkninger til å ta seg tid til å lytte til Harris. Hun burde bare holde fingrene fra fatet, sier han, og påpeker at hun ikke har vist den minste interesse for de tidligere orkanene som har rammet Florida mens hun var visepresident.

Mens millioner av amerikanere i flere stater forsøker å overleve uten strøm, rent vann, mat og transport, står Kamala Harris igjen som den som har forsøkt å slå politisk mynt på andres ulykke.

Joe Biden har benyttet anledningen til å understreke at guvernør DeSantis har gjort en god jobb, og at han ønsker deres samarbeid velkommen.

Oops!

Flere av de siste menings­målingene tyder på at Harris og Trump ligger omtrent likt. Dette er spesielt bekymrings­fullt for Demokratene, for på dette tidspunktet i valgkampen ligger den Republikanske kandidaten vanligvis flere prosent­poeng bak.

De Demokratiske valg­strategenes grand old man, James Carville, er redd – om ikke livredd – og oppfordrer Kamala Harris og hennes motkandidat, Tim Walz, til å være mer aggressive.

Men hvis dette er den typen aggresjon Kamala har vist i det siste, vil det sannsynligvis ikke hjelpe.

Det demokratiske partiet vil måtte falle tilbake på sin velprøvde strategi: valgfusk. Dét pleier å fungere.

 

Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.