Barneombud Mina Gerhardsen sier regjeringen svikter Norges mange fattige barn, og ber Stortinget finne penger til økt barnetrygd og sosialhjelp.

I Støres Norge hvor milliardene renner inn på statens konto, så er det dårlige tider for landets innbyggere.

I et av verdens rikeste land vokser 102.000 barn opp i fattigdom.

Antallet fattige i Norge har økt kraftig under den rødgrønne regjeringen, og barneombudet roper nå ut en advarsel.

– Uten endringer i forslag til budsjett, vil familier med lav inntekt få en enda mer krevende situasjon når prisene stiger uten at familiene får mer å rutte med, sier Gerhardsen til Vårt Land.

Budsjettet skuffer barneombudet. Regjeringen gir ikke mer barnetrygd og øker ikke sosialhjelpen.

– Vi har over 100.000 barn som vokser opp i fattigdom i Norge. Det gjør mye med deres livskvalitet og muligheter i livet, og utfordrer grunnleggende rettigheter, påpeker Gerhardsen.

Professor i samfunnsøkonomi, Mari Rege, ledet ekspertgruppen som så nærmere på barnefattigdommen i Norge og leverte rapporten En barndom for livet for et år siden.

Illustrasjonsbilde. Foto: Pexels

For å hindre at fattigdom går i arv, slik tilfelle er i dag, foreslo utvalget særlig ett tiltak: Øk barnetrygden kraftig – og skattlegg den.

«Så lenge barnetrygden ikke er skattlagt, vil den imidlertid være dyr å øke og vil ikke gi noen ekstra støtte til fattige familier», skrev Rege-utvalget.

Men barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), lytter ikke til rådet fra utvalget.

«Regjeringa foreslår å føre vidare satsene i barnetrygda med uendra nivå i 2025», skriver Barne- og familiedepartementet i budsjettforslaget.

– Vi hadde et håp om at barnetrygden i det minste ville bli prisjustert. Det ble den ikke. Med økende levekostnader vil dette i praksis bety at barnetrygden har mindre verdi neste år. Økt barnetrygd er noe av det mest treffsikre tiltaket vi har mot for å redusere andelen barn i fattige familier, så manglende oppfølging av denne betyr at familier med dårlig råd vil få enda dårligere råd, forklarer barneombud Gerhardsen.

I løpet av 2023 fikk i alt 152.600 personer økonomisk sosialhjelp. Drøye 25 prosent av mottakerne forsørgde barn under 18 år, opplyser NAV.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.