Klimaekstremisten Fridtjof Klareng Dale (34) risikerer å måtte betale over 2,5 millioner kroner etter at han og «Stopp Oljeletinga» sprayet Klima- og miljødepartementet med oransje maling.

Sammen med Esther Hjerrlid aksjonerte Dale i «Stopp Oljeletinga» mot departementet i Oslo i november i fjor.

Under tidligere hærverk begått av denne ekstremistgruppen har bøtene vært på rundt 20.000 kroner, ifølge Dale.

Nå er det imidlertid snakk om en helt annen prisklasse.

Mandag og tirsdag denne uken måtte de møte i retten, og i tillegg til at de blir krevd for over 2,5 millioner kroner, ble det også lagt ned påstand om seks måneders ubetinget fengsel.

– Da er jeg gjeldsslave resten av livet. Det virker absurd, sier Dale til Dagsavisen.

Fridtjof Klareng Dale i Stopp Oljeletinga måtte møte i retten mandag og tirsdag. Foto: Stopp Oljeletinga

Klimaekstremisten forstår ikke hvorfor det koster så mye, og viser til da Brandenburger Tor i Berlin ble angrepet og kastet maling på.

– Dét er et mye større byggverk og har en stor kulturell betydning, og der kostet det vel en million å vaske den. Der er det mye mer porøs stein og mye vanskeligere å behandle, sier Dale.

Politiadvokat Håkon Sjøvold sier til TV 2 at fjerningen av malingen ble ganske komplisert. Både at det skjedde på vinterstid og at det er porøs granitt, gjorde at det ble en stor jobb. Det har vært flere runder med fjerning av malingen, som fremdeles ikke er helt borte.

Leie av stillas og stenging av gaten har bidratt til den høye prisen.

Stopp Oljeletinga har også aksjonert mot Vigelandsparken med oransje maling, noe som setter følelsene i sving hos folk.

Men det bryr ikke klimaekstremisten Dale seg mye om.

– Nei, vi er ikke et homogent samfunn, og mennesker reagerer på ulike måter. En undersøkelse nylig viste at 10 prosent av den norske befolkningen støtter aktivt en aksjon med å kaste maling, sier han, og legger til at han mener det ikke er snakk om hærverk, men om «performance».

Dale hevder til slutt at han og Stopp Oljeletinga er drevet av «en sterk idealisme» og «sterk tro» på at det er mulig å endre samfunnet.

Han mener også at sivil ulydighet og «forstyrrende oppførsel» ligger innenfor ytringsfrihetens rammer.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.