Hurricane Milton styrket seg til en kategori 5 mandag, med en vedvarende vind på 180 mph (290 km/t) da den beveget seg over Mexicogolfen på vei til Floridas vestkyst, som allerede er hardt rammet av orkanen Helene.

National Hurricane Center (NHC) sa i sitt varsel 8 p.m. (kl. 02:00) at orkanen Milton utgjør en ekstremt alvorlig trussel mot Florida, etter tidligere advarsel om at orkanens vindhastigheter var blitt intensivert.

Disse hastighetene økte med 95 mph (153 km/t) på 24 timer og med 130 mph (200 km/t) på 36 timer.

Stormen, som på tidspunktet for NHCs varsel var cirka 650 miles (1046 km) fra Tampa, styrket seg raskt fra kategori 2 til 5 på bare noen få timer mandag, skriver USA Today.

Trafikkork på motorveiene mens folk flykter fra orkanen

 

Webcamera Florida I-4 mandag 7.10.24′

Køene fortsatte i løpet av natten:

Webcamera Florida 8.10.24

Hillsborough County Sheriff’s Office delte helikoptervideo i dag og advarte om trafikkforsinkelser når folk på vestkysten av Florida beveger seg nordover i forkant av orkanen.

Fylket Hillsborough inkluderer Tampa-området, Tampa Bay og andre deler av Golf-kysten, hvor det er ventet at orkanen vil treffe land først.

Innen tirsdag vil antagelig Miltons intensitet dikteres av eventuelle sykluser som er vanlige i tropiske sykloner, hvor uværet blir svakere og deretter kan vokse seg kraftigere igjen.

NHC har utstedt varsler over store deler av Florida og advarte om at staten kan bli overveldet av livstruende stormflo, store mengder regn og flom og ødeleggende vind.

Meteorolog fra Florida gråter

I en oppdatering om Miltons raske vekst ble meteorolog John Morales, som er ekspert på orkaner, emosjonell:

«Dette er bare forferdelig», sa han. «Det er rett og slett bare en utrolig, utrolig, utrolig orkan …»

Det er her jeg må fortelle min egen historie.

Siden jeg bor midt i området, må jeg takke mine kolleger på Document for at de advarte meg om orkanen.

Milton vil ifølge prognosene lande på vestkysten av Florida og Tampa Bay-området. Vi bor på østkysten, i Melbourne, bare to timer fra Tampa og sør for Jacksonville.

I dag var vi ute og utforsket byen vi nettopp hadde flyttet til, uten å tenke på orkanen Milton. Vi visste at den var på vei, men trodde kanskje at denne ville bli som mange andre vi har blitt advart om så mange ganger før.

Det betyr ikke at vi ikke forbereder oss på orkaner, vi vet hva vi skal gjøre. Men i årevis har meteorologer og reportere advart oss om stormer som vil forårsake død og ødeleggelse.

Dette har alltid ført til at folk gripes av panikk lenge før orkanen antas å treffe land. Vi løper til butikkene for å kjøpe alt vi tror vi trenger, og møter tomme hyller. Vi står i kø i timevis ved bensinpumpene for å sikre oss den siste literen med bensin, og noen forlater alt og hopper bare i bilen for å kjøre nordover.

Det er ikke lett å unnslippe en orkan når ingen vet helt sikkert hvor den vil lande. Hva om den endrer kurs og dreier dit folk kjører, eller mens de sitter fast på veien?

Den siste store orkanen, som ifølge varslene skulle lage enorme ødeleggelser, inntraff i 2017. Min bror fra Harstad ble sittende fast i et hotell i Orlando i flere dager, og vi var selv stengt inne i huset vårt i mørket.

Orkanen endte opp med å bli et lite vindpust, og vi lo i ettertid og sa at «we will rebuild», mens vi plukket opp en liten grein på bakken som hadde blåst ned fra et tre.

Dette er et godt eksempel på å rope ulv; mange av oss har nemlig blitt immune mot advarslene, eller vi tar dem ikke så alvorlig som vi pleide – inntil nå.

Etter å ha kommet hjem i ettermiddag sjekker jeg Documents interne FB-chat, og der har Hanne lagt til et kart som viser Miltons herjinger og skriver «185 mph».

«What The Florida», er min første tanke. Hanne sender deretter nyhetsoppdateringer fra Florida, og det ser veldig, veldig ille ut. Hun sendte blant annet videoen med meteorolog John Morales som gråt.

En ordentlig mann ville ikke gråte på direktesendt tv hvis det ikke var alvor.

Jeg håper å kunne gå ut i nabolaget i morgen og rapportere til dere om hva som skjer.

Mer informasjon om orkanen Milton

Det er ventet en viss svekkelse før orkanen når kysten, men Milton vil sannsynligvis fortsatt være en stor og kraftig når den treffer land i Florida, skriver Jack Beven, spesialist ved orkansenteret, i en melding.

Nedbøren forventes å bli opp til 250 mm i noen områder av staten, som var mettet av regnvann allerede før orkanen Helene traff land for mindre enn to uker siden. Isolerte samfunn ville kunne få opptil 380 mm nedbør, sa orkansenteret.

En av våre abonnenter befant seg også i Floida i går og tok dette bildet underveis til flyplassen. All sanden fra orkanen Helene ligger langs veiene:

Bonita Springs 7.10.24 – bildet er tatt av en av våre abonnenter

Fox News viser bilder av ødeleggelsene etter Helene. Ødelagte tak, møbler og annet innbo ligger fremdeles langs veiene før Milton treffer området:

Noen områder vil få kraftig nedbør i god tid før Miltons ankomst, sannsynligvis senere på tirsdag til onsdag kveld, sa NHC.

En potensielt dødelig stormflo på 10–15 fot (3-5 meter) kan inntreffe i Tampa og andre kystsamfunn.

Siste nytt: Orkanen Milton svekkes noe, til 165 mph, men forblir en kategori 5.

 

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her. 

Er du lei av medier som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.