Claudio Descalzi. Stillbilde: CNBC / YouTube.

EUs energi­omstilling, særlig unionens planlagte forbud mot biler med forbrennings­motor, blott­stiller en ideologisk dumhet som dreper Europa langsomt, sier Claudio Descalzi, toppsjef i italienske ENI, som er et av verdens største energi­selskaper.

Uttalelsen fra sjefen for den italienske multinasjonale energi­kolossen falt under et økonomisk forum i regi av regjeringspartiet Forza Italia i Milano lørdag, skriver Corriere della Sera.

Energipolitikken i Europa dikteres nå av en dum og latterlig ideologi, mener Descalzi.

«Jeg ønsker ikke å være anti-europeisk», sa Descalzi, «men også dumheten dreper, og nå er den i ferd med å drepe oss».

Etter ENI-sjefens oppfatning er dette ikke demokratisk:

Ifølge konsernsjefen i ENI, verdens åttende største oljekonsern, er disse beslutningene «diktert av et mindretall i Europa, ikke av et flertall, og vi må fortsette å fordøye disse beslutningene og bøye hodet mens vi dør langsomt».

Det er ikke noe rart at Europa sakker akterut vis-à-vis USA og Kina, konstaterer Descalzi.

Europa har de siste årene «fokusert på å redusere utslippene, og de andre på å vokse og etterstrebe energisuverenitet», legger Descalzi til. «Og så spør vi oss hvorfor de vokser mer enn oss? Vi deltar ikke i det samme spillet…».

Noe har skjedd med synet på det «grønne skiftet» blant Italias elite, hvor det snart ikke går en dag uten at flere tar kraftig avstand fra det.

Nå slutter også den nordøstlige Veneto-regionens president Luca Zaia (Lega) seg til kritikerne.

EUs Green Deal vitner om dårlig tenkning, mener han. Miljøvern er viktig, sier Zaia, men det kan ikke få tvinge næringslivet i kne, fastslår han. En tvungen overgang fra forbrenningsmotorer til elbiler, som også innebærer forurensning, er ensbetydende med å overlate bilindustrien til kineserne, konkluderer Venetos president.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.