En ny koronavariant truer med å skape en smittebølge i vinter. Vaksinen kan beskytte unge mot «long covid», mener professor i smittevern.

Alle bør vurdere et nytt sprøytestikk mot korona denne høsten, sier Jörn Klein, professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge til NRK.

– Allerede i sommer har infeksjonene med koronaviruset økt. Jeg forventer en ytterligere økning utover høsten. Derfor bør alle vurdere behovet for en oppfriskningsdose, sier Klein.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler imidlertid kun at personer over 65 år og de i risikogrupper tar vaksinen i høst.

– FHIs oppfordringer er ikke det endelige svaret på hvem som bør få oppfriskningsvaksinen. Også unge og friske bør vurdere å ta koronavaksinen. Det er helt legitimt at de ønsker å beskytte seg, sier Klein.

Han viser til at det amerikanske smittevernbyrået CDC anbefaler vaksine til alle over seks måneder.

FHI venter en smitteøkning med både korona og influensa i vinter, sammen med andre luftveisinfeksjoner. Fungerende smitteverndirektør i FHI, Are Stuwitz Berg, påpeker at mRNA-vaksinene kan gi sjeldne, men mer alvorlige bivirkninger, særlig hos yngre.

– Vi har ingen generell oppfordring om vaksine til alle voksne, sier Berg.

Han understreker at dette ikke betyr at FHI fraråder andre å vaksinere seg.

Les også eldre sak:

Korona-vaksinene er farlige og må stoppes umiddelbart

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.