Antonio D’Amato. Stillbilde: Alis Italia / YouTube.

EUs «Green Deal» er uforsvarlig ideologisk galskap og Europa må gjøre en helomvending i energi­omstilling­en, sier Antonio D’Amato, toppsjef i det verdens­ledende italienske emballasje­selskap­et Seda Packaging Group.

Det er i et nylig intervju med Il Foglio at D’Amato feller den kategoriske dommen over EUs klima- og energipolitikk.

Brussel har etterhvert erkjent at det behøves en justering av den politiske kursen, men faren er at den ideologiske tilnærmingen til miljøpolitikken vil gjøre seg gjeldende også i den neste EU-kommisjonen, sier den italienske næringslivs­lederen, som er dypt bekymret for Europas fremtidige innovasjons- og konkurranseevne.

D’Amato minner om at Europa ikke er alene i verden: 93 prosent av klimagassutslippene skjer utenfor vår verdensdel, som allerede har redusert sine utslipp betraktelig. Men det å jage etter enda høyere mål er ikke bærekraftig for økonomien og samfunnet, sier han.

«De siste fem årene har ideologien om energiomstilling forfulgt myten om lykkelig nedvekst, undergravd det europeiske økonomiske og industrielle systemets konkurranseevne og satt både den sosiale stabiliteten og den miljømessige bærekraften i alvorlig fare.»

Ideologien har herjet overalt, lyder hans knusende dom:

«Det har blitt iverksatt massiv lovgivning som i mangel av teknologisk nøytralitet og vitenskapelig validering av miljøpåvirkningen har gått hardt ut over hele industrielle verdikjeder, fra basisindustri til bilindustri, fra landbruk til emballasje og legemidler, fra kjemikalier til tekstiler, for ikke å glemme energi.»

Også ESG-fenomenet (Environmental, Social, Governance) har har virket negativt ved å spre et woke-syn på kapitalismen, sier D’Amato.

Terskelen for å kritisere det «grønne skiftet» i italiensk næringsliv har senket seg etter at statsminister Giorgia Meloni nylig kalte EUs «avkarbonisering» for galskap under årsmøtet i det italienske industriforbundet Confindustria.

Nå ser man også tegn til et tilbakeslag for den grønne ideologiens talspersoner. De største aktørene i den italienske energibransjen (Enel, Edison, A2A og andre) innkalte nylig til ekstraordinær generalforsamling i Elettricità Futura, som er kraftselskapenes gren av industriforbundet, med sikte på å avsette lederen Agostino Rebaudengo, som er tilhenger av EUs Green Deal.

Aktører i bransjen mener at han er mer opptatt av å være enig med miljøorganisasjoner enn av å forsvarer bransjens interesser, skriver La Repubblica.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.