For en uke siden begynte tv-ankerne å si at det i Demokratene hersket buyers remorse, de angret på at de hadde vraket Biden. Det er enda vanskeligere å skjule at Harris er et tomt skall enn at Biden er det; han flyter tross alt på rutine. Disse synspunktene må ha nådd Biden, for nå har han kviknet til og vil gjerne vise at han kan. Fredag dukket han opp i presserommet for første gang i sin tid i Det hvite hus. En sensasjon.

Han kom for å fortelle at havnearbeiderstreiken var over, i det minste til 14. januar. Det var Kamala som skulle forkynt nyheten live i Chicago. Nå stjal Biden rampelyset.

Han sa også noe annet og enda verre: Han holdt Kamala orientert om alt hans administrasjon foretok seg. Kamala var on board. Hun kunne med andre ord ikke komme og si at hun sto for noe annet. Biden visste godt virkningen av det han sa: Kamala skulle ikke slippe unna med å distansere seg fra hans politikk. De nye arbeidstallene forelå torsdag. Biden synes det går godt. Han blir provosert av at Kamala forsøker å distansere seg. Han tror at han kunne vunnet 5. november, men tror at hun kommer til å tape.

Biden er hva man på amerikansk kaller «mean»: smålig, stygg, nederdrektig.

Etter pressebriefen, der journalistene nærmest kysset skoene hans fordi han nedlot seg til å besøke dem, ble Biden spurt om hvordan det gikk med «stormen». Hvilken storm? spurte Biden perpleks. Så tok han seg i det. – Å, du mener Nord-Carolina? Jo, folket har det strålende. De er happy.

Alle som er berørt av tyfonen, vet at folk ikke har det kjempefint. De vet at myndighetene ikke er å se noe sted. Department of Homeland Security har brukt opp pengene på illegal innvandring. Krisehåndteringen har vært katastrofal, ikke-fungerende.

Det samme gjelder Secret Service. Organisasjonen er rangert lavest av alle føderale etater. 1400 har sluttet, og det er de beste som slutter. Ideologi kan ødelegge institusjoner hvis feil folk forfremmes ut fra feil kriterier. Det skjer innen hæren, der folk slutter og feil folk rekrutteres. DEI har nådd et nivå hvor det bryter ned institusjonene og gjør dem dysfunksjonelle. USA kan ikke vinne kriger med slik ledelse. De har mistet evnen og lysten til å vinne.

Biden er symbolet på denne vinglepolitikken. Kamala er kontinuiteten. Under hennes styre ville USA gått under. At våre medier hyller henne, sier noe om hvor langt vekk fra virkeligheten de er.

De ypper til krig med Russland, men vil tvinge Israel til å tape. Dét kommer ikke Israel til å finne seg i.

Men det kan hende at vi taper.

 

Joe Biden dukket helt uventet opp i pressebriefingrommet i Det hvite hus fredag, der hans pressetalskvinne Karine Jean Pierre hver dag sliter med å besvare de enkleste spørsmål. Hun er blitt et symbol på Bidens inkompetanse.

Inkompetanse blir kritisk i en krise. Akkurat nå brenner det på mange fronter, fremfor alt i Midtøsten. Der tråkket Biden også i salaten da han sa at Israel ikke bør bombe atomanleggene til Iran. Tidligere sa han at de burde skåne oljeindustrien, for han frykter skyhøye bensinpriser. Å kommentere hva et annet land bør gjøre i en krigssituasjon, er uhørt. Men mediene oppfatter ikke at Biden blander seg inn og gir råd for åpen scene.

NTB har gått helt over til propaganda og forsøker å vri alt Biden sier til Demokratenes fordel og til Israel og Trumps ulempe.

Trump viser seg som en leder. Han la valgkampen til side og besøkte Nord-Carolina og Georgia, før Biden/Harris dukket opp. Trump bryr seg, de andre bare viser seg.

Trump snakker mindre om kallenavn og mer om politikken.

Helene har en politisk side. De county-ene som ble hardest rammet, er Trump-land, blue collar, hvit arbeiderklasse. Biden og Harris har ikke noe imot at disse lider, særlig ikke hvis det hindrer dem i å stemme.

Så kynisk er Washington.

NTB ignorerer at Biden dolker Kamala i ryggen og at Trump seiler opp som nasjonens leder i en krisetid for landet.

 

Nesten 700.000 boliger og bedrifter sørøst i USA har fortsatt ikke fått igjen strømmen, over en uke etter orkanen Helenes herjinger. Mange folk har heller ikke vann.

Fredag var fortsatt nær 700.000 boliger og bedrifter uten strøm i seks delstater, flesteparten av dem i North Carolina, South Carolina og Georgia.

Det er en bedring fra for fem dager siden, da over 2 millioner strømabonnenter var rammet. I North Carolina satser strømselskapet Duke Energy på at mange av dets berørte kunder der har strømmen tilbake innen søndag kveld.

Men en del strømkunder, rundt 100.000, bor på steder der ødeleggelsene etter orkanen er enorme, og disse kan risikere å være strømløse også inn i neste uke eller enda lenger, uttaler selskapet.

Ekstremværet ødela også vannforsyningssystemene så kraftig og over et så stort område at en føderal tjenesteperson sier det kan ta flere uker å gjenopprette tilgangen på vann.

Selv vann som er uegnet som drikkevann, er vanskelig å finne. Noen steder har folk hentet vann i bøtter fra en bekk for å kunne skylle ned i vannklosettene. Et sted har folk fått råd fra myndighetene om å skaffe seg vann fra et lokalt svømmebasseng til andre formål enn drikkevann.

Helene traff Floridas nordvestlige kyst 26. september som en kategori 4-orkan og pløyde en ødeleggende vei nordover. De store strømløse områdene var synlige fra verdensrommet.

Over 220 personer er døde i seks delstater, og Helene er dermed den dødeligste orkanen som har truffet det amerikanske fastlandet siden Katrina i 2005. Fortsatt er flere hundre personer ikke gjort rede for. (NTB)

 

 

USAs president Joe Biden og visepresident Kamala Harris har besøkt tre av de orkanrammede delstatene sørøst i USA. Også Donald Trump har vært på befaring.

Biden besøkte onsdag South Carolina, der han ble orientert om rednings- og opprydningsinnsatsen. Deretter fløy han med helikopter over den flomrammede byen Asheville i North Carolina, der omfattende ødeleggelser var synlige fra luften, blant annet ødelagte bruer, knuste bygninger og veier som er borte vekk.

– Det jeg så, var hjerteskjærende, sa Biden etterpå.

– Men da vo kom ned igjen på bakken, var vi vitne til naboer som hjalp hverandre, frivillige og arbeidere som sto side ved side, folk som støttet hverandre. Det er USA, sa Biden.

USAs sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas reiste sammen med Biden. Mayorkas beskriver orkanen Helene som et ekstremvær av «historisk styrke».

– Det er byer som bokstavelig talt er forsvunnet. Gjenoppbyggingsarbeidet vil koste milliarder av dollar og ta mange år, sier Mayorkas.

Harris, som er Demokratenes presidentkandidat, var onsdag på befaring i delstaten Georgia. Der forsikret hun folk om at føderale myndigheter koordinerer innsatsen sammen med lokale myndigheter. Under besøket hjalp Harris til med å dele ut mat til familier som har mistet hjemmene sine.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump var på befaring i Georgia før Harris.

Torsdag drar Biden til Florida for å se på ødeleggelsene der.

Ekstremværet Helene har tatt minst 180 liv i seks delstater. Flere er fortsatt savnet. (NTB)

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp e-boken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.