Palestinakomiteen i Oslo planlegger en stor markering på årsdagen for terrorangrepet mot Israel 7. oktober, men nevner ikke selve angrepet i sin invitasjon.

7. oktober 2023 ble rundt 1200 mennesker, de fleste sivile, drept i et terrorangrep utført av Hamas i Israel. Men Palestinakomiteen omtaler ikke angrepet med et ord når de inviterer til markering på ettårsdagen, skriver Klassekampen.

De skriver at det i oktober i fjor «kom en skremmende eskalering», uten nærmere forklaring.

Leder av Palestinakomiteen, Line Khateeb, sier at de ikke ønsker å underspille at israelere ble drept, men mener Israel nå bruker angrepet som en unnskyldning for å «krysse alle røde linjer». Hun sier hun mener Hamas’ angrep 7. oktober var tragisk, men mener man må se det i kontekst av det som har skjedd i Palestina over mange år.

Utenrikspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, sier at palestinaaktivister har et ansvar for å anerkjenne det traumet som 7. oktober representerer for det israelske folket. Han påpeker at det var det største angrepet på den jødiske befolkningen siden Holocaust.

– Det er veldig viktig at man snakker om hvor grotesk det var. Og det er helt forferdelig at jøder i Norge og andre steder føler på hat og frykt.

Terrorangrepet inkluderte blant annet massakren på 364 unge mennesker under musikkfestivalen Supernova Sukkot.

Leder i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Ronen Bahar, sier at dagen er en sørgedag for norske jøder, men at Palestinakomiteen og andre må få gjøre som de vil.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.