Moderna ble dømt til å betale 14.000 pund etter at det kom frem at en representant hadde sendt en WhatsApp-melding som tilbød 1500 pund til barn for å delta i covid-boosterforsøk.
Legemiddelselskapet får nå sterk kritikk, ifølge The Telegraph. Det britiske legemiddeltilsynet (PMCPA) fastslo at tilbudet utgjorde en «upassende økonomisk tilskyndelse», og fant at selskapet hadde brakt «legemiddelindustrien i miskreditt».
Tilbudet ble gitt av en barnelege, og var rettet mot barn mellom 12 og 18 år. Barna ble tilbudt penger for å delta i NextCove-studien, som undersøkte effekten av Modernas boosterjab.
Under reguleringene i The Medicines for Human Use (Clinical Trials) er det forbudt å tilby slike insentiver til barn eller deres foreldre. I en uttalelse sier PMCPA:
«Panelet bemerket at det økonomiske insentivet som ble tilbudt i den ikke-godkjente WhatsApp-meldingen, aldri ble utbetalt, men mente at det kunne ha oppmuntret deltakerne til å søke om å få delta.
Panelet mente at de unike omstendighetene rundt covid-19-pandemien, og de spesielle omstendighetene ved denne studien, som involverte rekruttering av barn, gjorde at Moderna burde ha vært spesielt forsiktige.
Alt i alt mente panelet at dette brakte legemiddelindustrien i miskreditt og reduserte tilliten til den.»
Kritikere mener dog at Moderna slipper for billig unna. Esther McVey sitter i parlamentet for Tory-partiet, og er tidligere medlem av All-Party Parliamentary Groups (APPG) om Covid-19-vaksineskader.
Hun mener en bot på 14.000 pund neppe vil få et selskap som hadde en samlet inntekt på 6,8 milliarder dollar i 2023 til å tenke seg om to ganger før de bryter reglene igjen.
– Ikke bare er gebyrene for små, men når de kommer, kommer de for sent. Det er et stort etterslep i behandlingen av denne typen klager, og det tok nylig 18 måneder for PMCPA å behandle en sak mot Moderna, sier McVey.
– Det er tydelig at systemet ikke fungerer, og at det ikke klarer å beskytte pasientene mot villedende informasjon og reklame om legemidler. Publikums tillit til helsemyndighetene vil bare fortsette å bli svekket hvis det ikke iverksettes meningsfulle tiltak.
Moderna ble også dømt for brudd på retningslinjene for måten det hadde markedsført Spikevax Covid-vaksinen på under den europeiske kongressen for klinisk mikrobiologi og infeksjonssykdommer i april 2022.
Skandalene rundt covid-vaksinene vokser seg større for hver uke som går. Molly Kingsley fra kampanjegruppen Us For Them er også kritisk.
– Det har vært en lang rekke slike avgjørelser mot Moderna, Pfizer, AstraZeneca og GSK for lignende alvorlige overtredelser, og likevel har det ikke fått noen konsekvenser i den virkelige verden for noen av disse selskapene.
– Det er utrolig at PMCPA, som er et selvregulerende organ for industrien, ikke har myndighet til å ilegge bøter eller andre meningsfylte sanksjoner for alvorlige brudd på reglene.
Kingsley mener selvregulering er et privilegium som legemiddelindustrien utnytter på en arrogant måte.
Pasientene blir skadelidende, særlig når det gjelder en «vaksine» som var i større eller mindre grad tvunget på befolkningen.