Det er «grusomt» å nekte folk retten til å avslutte livet, sier britenes energiminister Ed Miliband.

Uttalelsen kom etter at det ble kunngjort at parlamentet i løpet av noen uker vil få muligheten til å stemme over en liberalisering av lovgivningen om aktiv dødshjelp, ifølge The Times.

Det er første gang siden 2015 denne saken kommer til avstemning i parlamentet.

Statsminister Keir Starmer har lovet å sette av tid til å gjøre det til lov dersom parlamentet stemmer for at aktiv dødshjelp skal legaliseres.

Miliband, som stemte for lovforslaget sist gang i 2015, sa at spørsmålet var et «individuelt samvittighetsspørsmål» for lovgiverne.

– Det er vanskelige, veldig vanskelige, komplekse spørsmål på begge sider. Mitt perspektiv er at det finnes mennesker som nærmer seg livets slutt, dødssyke mennesker, de har ingen kontroll over sine liv og sin død, og med de rette sikkerhetstiltakene er det det riktige å gjøre, sa han til BBC Breakfast.

– Jeg forstår at det finnes folk med helt legitime synspunkter på den andre siden av argumentet, men jeg synes dagens situasjon er grusom og forferdelig for mange mennesker i de vanskeligste omstendighetene, og det er derfor jeg vil stemme for lovforslaget.

Kabinettsekretær Simon Case har sagt til statsrådene at regjeringen vil forholde seg nøytral, og har oppfordret dem til å holde seg utenfor det som trolig vil bli en opphetet offentlig debatt.

Starmer har tidligere sagt at han støtter en lovendring, og sier han er villig til å bidra til at loven blir en realitet hvis forslaget får flertall i parlamentet.

Lovforslaget er foreslått av Kim Leadbeater fra Labour. Hun mener den nåværende loven er grusom og urettferdig, og at hennes lovforslag vil gi dødssyke mennesker et valg om hvordan de vil avslutte livet sitt.

Leadbeater mener tiden er moden for et slikt lovforslag, ni år etter sist gang.

Det er en reell appetitt både i offentligheten og i parlamentet om at dette temaet skal debatteres.

Hun sa videre at hun ønsket «en robust, medfølende og respektfull debatt om et spørsmål som er veldig, veldig viktig for mange mennesker».

Stadig flere land tillater aktiv dødshjelp. I skrivende stund er aktiv dødshjelp lovlig i Belgia*, Luxemburg*, Nederland*, Sveits, Spania*, Østerrike, Tyskland og Portugal* i Europa; New Zealand og Australia i Oceania; og Canada og 11 stater i USA.

Alle landene tillater assistert dødshjelp, men bare de merket med * tillater eutanasi – begrepet som brukes når en lege setter en injeksjon på pasienten i den hensikt at pasienten skal dø.

Aktiv dødshjelp er ikke tillatt i Norge, til tross for at mellom 60 til 80 prosent av befolkningen er for legalisering.

Av norske partier på Stortinget er det kun FrP som åpner for aktiv dødshjelp.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.