NTB

Kontrollkomiteens leder Peter Følich vil undersøke Justis- og beredskapsdepartementets hemmelighold av en PST-rapport.

I september avslørte Filter Nyheter
at Justis- og beredskapsdepartementet hemmeligholder en såkalt områdegjennomgang av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Rapporten er bestilt av regjeringen, som er svært kritisk til departementets styring av PST under Emilie Enger Mehl (Sp).

Nå bringer Høyre saken inn i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, med støtte fra Venstre, ifølge Filter Nyheter.

– Vi ønsker å se nærmere på dokumentet Filter Nyheter har beskrevet. Måten å gjøre det på er å først be justisministeren om en formell bekreftelse på bakgrunnen for den – hvem som initierte den, hvem som har skrevet den og hvem som er mottakerne. Gitt at vi får avklart at dette er en type dokument det er tradisjon for å gi kontrollkomiteen, så vil vi be om selve den graderte rapporten, sier kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H).

Områdegjennomganger blir vanligvis offentliggjort. Tidligere har Mehl uttalt at dokumentet er sikkerhetsgradert, men dette hindrer ikke kontrollkomiteen ettersom de har et etablert apparat for å motta selv høyt sikkerhetsgradert informasjon.

Ifølge kilder Filter Nyheter har snakket med, skal rapporten vise at ressurssituasjonen i PST er dårligere enn hva som har blitt kommunisert til offentligheten, i tillegg til at den retter kraftig kritikk mot den såkalte styringsdialogen.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.