NTB

Helseministeren har varslet nye tiltak etter TV2s avsløringer om uønskede hendelser på norske sykehus.

– Først vil jeg si at det TV 2
har avdekket denne høsten, er svært alvorlig. Slik skal vi ikke ha det i helsevesenet. Folk skal være helt trygg på at de får den helsehjelpen de trenger, og at vi tar pasientsikkerhet på alvor, sier helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til kanalen.

De siste fem årene har 957 personer mistet livet
, og 2939 har fått betydelige skader i uønskede hendelser på norske sykehus. Alle tilfellene har til felles at svikt i kommunikasjon vært en medvirkende årsak.

– Selv om de aller fleste som får helsehjelp, er godt fornøyd, og pasientsikkerheten blir godt ivaretatt, kan vi ikke leve med de eksemplene TV 2 har fortalt om, sier Vestre videre.

Dette er strakstiltakene til helseministeren etter avsløringene:

* 11 millioner kroner i neste års statsbudsjett skal gå til en ny og bedre dataplattform for tilsynsmyndighetene.

* Helsedirektoratet har fått i oppdrag å utrede hvordan man raskt kan få tilbake en nasjonal oversikt over alvorlige feil på norske sykehus.

* Helsetilsynet er bedt om å umiddelbart gå gjennom både tall og analyser av de feilene som er funnet, slik at man kan lære av dem.

* Et forslag om en ny meldeordning skal sendes ut på høring i løpet av november.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.