En ung yazidi-jente som ble kidnappet av IS-terrorister da hun var 11 år gammel og deretter holdt fanget av Hamas i et tiår, er blitt reddet av israelske styrker i Gaza etter en flere måneder lang operasjon ledet av USA.

Fawzia Amin Sido (21) ble frigjort tidligere denne uken, og en video viser hvordan hun blir omfavnet av sin familie kort tid etter at hun landet i hjemlandet Irak.

I en melding på X skriver IDF:

I en operasjon koordinert av IDF og ledet av COGAT (Coordination of Government Activities in the Territories) og USAs ambassade i Jerusalem og andre internasjonale aktører, ble Fawzia Amin Sido frigjort fra fangenskap og returnert hjem til Irak.

Som 11-åring ble Fawzia smuglet av IS til en Hamas-terrorist i Gaza, som antagelig ble drept under IDF-angrep. Hun flyktet til et skjulested der hun ble reddet i et hemmelig oppdrag gjennom Kerem Shalom-krysset.

Dette er ytterligere bevis på forbindelsen mellom Hamas og IS, og på forbrytelsene mot menneskeheten som terrororganisasjonen begår i Gaza.

Vi vil fortsette å arbeide for å oppløse terrororganisasjonen Hamas-IS og frigjøre alle gisler i Hamas’ fangenskap.

Fawzia var i god fysisk form – men traumatisert av den lange tiden i fangenskap, opplyser irakiske tjenestemenn.

Hun ble bortført fra hjemmet sitt i 2014, da jihadistene i Den islamske staten utførte terrorangrep mot yazidi-samfunn over hele landet.

Den unge jenta ble raskt solgt og smuglet til Gaza, hvor hun ble holdt fanget de neste ti årene.

Irakiske tjenestemenn hadde vært i kontakt med kvinnen i flere måneder før denne ukens redningsaksjon – og hadde gitt informasjonen hennes videre til amerikanske tjenestemenn, opplyser kilder til Reuters.

Flere tidligere forsøk på å redde Sido i løpet av de siste fire månedene hadde mislyktes på grunn av pågående sikkerhetstrusler på grunn av krigen mellom Israel og Hamas i Gaza, skriver New York Post.

Det var ikke umiddelbart klart nøyaktig hvordan hun ble løslatt, men en talsperson for utenriksdepartementet sa bare at Sidos fangevokter nylig var blitt drept.

Ifølge myndighetene var også Israel, Jordan og Irak involvert i redningsaksjonen, skriver The Post

Av de mer enn 6000 jesidiene som ble tatt til fange av IS i Irak i 2014, har rundt 3500 blitt reddet eller frigjort i årene som har gått siden den gang.

Irakiske myndigheter anslår imidlertid at rundt 2 600 fortsatt er savnet – og mange fryktes omkommet.

Open Source Intelligence Monitor skriver at Fawzi Amin Sido ble kidnappet av IS fra Irak i en alder av 11 år for å bli barnebrud, og deretter til slutt smuglet til Gazastripen av et medlem av IS.

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her. 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.